NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MOLITE SE NEPRESTANO!

MOLITE SE NEPRESTANO!

 

MOLITE SE NEPRESTANO!
Izbor iz dela

 

 
Svetitelj Ignjatije (Brjančaninov), episkop Stavropoljski
 
O molitvi
 
Po mišljenju svetih otaca, molitva je, kao ćerka ispunjavanja evanđelskih zapovesti, ujedno i majka svih dobrodetelji. Molitva rađa dobrodetelji usled sjedinjenja ljudskog duha sa Duhom Gospoda. Dobrodetelji koje rađaju molitvu razlikuju se od dobrodetelji koje rađa molitva: prve su – duševne, a druge – duhovne. Molitva je pre svega ispunjavanje prve i najveće zapovesti – jedne od one dve zapovesti na kojima počivaju Zakon, Proroci i Evanđelje. Čovek ne može da se svim mislima, svom snagom, svim bićem svojim ustremi ka Bogu drugačije, nego pomoću molitve, kada ona podigne iz mrtvih i oživi dušu silom blagodati. Molitva je ogledalo monaškog napredovanja. Razmatrajući svoju molitvu monah doznaje da li je dostigao spasenje, ili se još uvek pati u ustalasanom moru strasti, izvan sveštenog pristaništa. U takvom poznanju on za rukovoditelja ima bogonadahnutog Davida koji je, molitveno se obraćajući Bogu, rekao: Po tome poznah da sam Ti mio, jer se neće uzradovati neprijatelj moj nada mnom. Mene si radi nezlobivosti sačuvao, i utvrdio si me pred licem Tvojim doveka (Ps.40,12-13). Ovo znači: shvatio sam, Gospode, da si me pomilovao i usvojio Sebi, po tome što sam, silom moje molitve, postojano pobedonosno odbacivao sve đavolje pomisli, maštanja i osećanja. Ova milost Božija prema čoveku javlja se onda kada čovek oseti milost prema svim svojim bližnjima i kada oprosti svima koji su mu nepšto skrivili.
Molitva treba da bude glavni podvig monaha. U njoj treba da se usredsrede i sjedine svi njegovi podvizi; posredstvom nje monah se sasvim priljubljuje uz Gospoda, sjedinjuje se u jedan duh sa Gospodom. Od samog stupanja u manastir treba da se naučimo na pravilnu molitvu, da bi smo napredovali u njoj i da bi smo posredstvom nje ustrojili svoje spasenje.
Pravilnoj molitvi i našem napredovanju u njoj suprotstavljaju se naša povređena priroda i pali anđeli koji se trude da nas zadrže u potčinjenosti sebi, u padu i odbačenosti od Boga, što je zajedničko ljudima i palim anđelima.

Jedan komentar

  1. SNJEŽANA OSTOJIĆ

    OBOŽAVAM VASU STRANICU I NEMOGU JE PRESTATI ČITATI
    TOLIKO JE BOGATA I MNOGO MI POMAŽE U MOM DUHOVNOM RASTU

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *