NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Sveto Pismo » Molim vas da mi objasnite stihove iz Jevanđelja.

Molim vas da mi objasnite stihove iz Jevanđelja.

Pitanje:
Poštovani pastiru, molim vas da mi objasnite stihove iz Jevanđelja: “Jer ko hoće svoju dušu da sačuva, izgubiće je, a ako ko izgubi dušu svoju mene radi, naći će je”. Unapred zahvalan,
Milan


Odgovor:
Dragi Milane, Jer ko hoće život svoj da sačuva, izgubiće ga, a ko izgubi život svoj mene radi i Jevanđelja onaj će ga sačuvati (Mk. 8, 35) .
Prvo bih želeo da vam razjasnim prevod. Negde se spominje „duša“ a negde „život“. Zašto? Jer ko ima dušu u sebi, ima i život. Čovek je čovek onda, dok mu je duša u njemu. Kada duša izađe iz čoveka izašao je i život, i onda on više nije čovek već pokojnik ili mrtvac. Ko god želi da sačuva svoj život koji se sastoji od starih požuda, od razvrata, od ovosvetskog uživanja, znači ko želi da sačuva život ovaj, ovakav kakav jeste, izgubiće pravi život koji se sastoji u Hristu, u vrlinama, u uzdržanju, u ljubavi čak i prema neprijateljima itd. A ako se odreknete dobrovoljno, tj. izgubite takav život, u strastima i požudama ovosvetskim, zbog življenja sa Hristom, sa vrlinama, sa ljubavlju i prema neprijateljima, i posle smrti (prelaza iz ovog sveta u onaj večni) živeće sa Hristom.
Ovo možda malo zvuči filosofski, ali u stvari nije. Npr. ja želim da postim jer verujem Gospodu Isusu Hristu i njegovim rečima „da se ovaj rod izgoni postom i molitvom“. Znači, ako postim zbog sebe i svoje duše, da bi se sačuvao od takvih varljivih požuda kao što nam je Hristos i predao, ipak ću imati neke koristi, tj. spasiću moju dušu (bar se nadam) . Svakako ću i ja umreti, tj. promeniću ovaj svet (preći ću iz ovog privremenog sveta u onaj večni, telo će otići u zemlju od koje je i uzeto, a duša? – pa nadam se u život sa Hristom, zato što sam sve reči Hristove tj. celo jevanđelje primenio u mom životu, daj Bože da tako i bude) . Znači, sačuvaću svoju dušu ili život. Ali ako se ja trudim da sačuvam svoj život, ovde na zemlji, tako što smatram da je sve dozvoljeno i sve koristi (banalan primer: pa čak i ubiti čoveka jer me je video da sam nešto ukrao, što znači da sam učinio dva greha, ali bitno je da sačuvam svoj život, ovde na zemlji, i da policija ne sazna ko je izvršio krađu itd. itd.) . Opet, i taj ubica će umreti, ali gde će njegova duša, da li će i ona biti sa Hristom ako se nikada nije ni pokajao i nikada nije ni žalio za takvim grehom. Tada će se otkriti ko je izvršio i krađu i ubistvo i onda će biti kažnjen. Znači, izgubio je život.
U nadi da će vam ovo bar malo pomoći da razumete ove Hristove reči, puno vas pozdravlja o.Dejan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *