NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Inicijative » MOLBA za osnivanje Sinodalnog odeljenja za brigu i zaštitu pravoslavne porodice

MOLBA za osnivanje Sinodalnog odeljenja za brigu i zaštitu pravoslavne porodice

Njegovoj Svetosti
Arhiepiskopu pećkom
Mitropolitu beogradsko – karlovačkom
i Patrijarhu srpskom
Gospodinu Irineju

 
MOLBA
za osnivanje Sinodalnog odeljenja
za brigu i zaštitu pravoslavne porodice

 
Vaša Svetosti, mi, pravoslavni roditelji i vernici Srpske Pravoslavne Crkve, obraćamo Vam se sa jednom molbom – a to je molba za osnivanje Sinodalnog odeljenja za brigu i zaštitu pravoslavne porodice, po uzoru na druge pomesne Pravoslavne Crkve koje ovakva odeljenja već imaju.
Razlozi i pokretači da Vam napišemo ovu Molbu su dvojaki. Sa jedne strane, smatramo da bi takvo odeljenje pri našoj Crkvi pomoglo porodicama u pravoslavnom vaspitanju svoje dece, postavljajući čvrstu osnovu za osnaženje posrnule ustanove porodice u Srbiji i izgrađujući čvrstu zajednicu budućih pravoslavnih naraštaja. Sigurni smo da bi udruženo dejstvo episkopa i pastira naše pomesne Crkve i mirjana koji su voljni da od srca pomognu u realizaciji ove ideje, a pod Vašim očinskim blagoslovom, imalo pozitivan uticaj na zdravlje srpskog društva u celini. Sa druge strane, osnivanje Sinodalnog odeljenja za zaštitu porodice je nužan vid odbrane od nasrtaja novih totalitarnih ideologija na naše porodice, a posebno na decu u Srbiji. Pre svega, odbrana će se suprotstaviti ideologiji homoseksualizma, koja je već uzela maha uticajem na svest naroda i koja počinje da pruža svoje pipke u državni školski sistem. Ova ideologija prelazi sve granice po pitanju dubine svog uticaja i iskvarenosti svojih načina delovanja, usmeravajući se prema nevinim dušama naše dece, što je detaljno pojašnjeno i dokumentovano u Pratećem pismu ove Molbe.
Mi, pravoslavni roditelji, nudimo svesrdnu i dragovoljnu volontersku pomoć na svakom koraku i u svakoj fazi osnivanja i rada Sinodalnog odeljenja za brigu i zaštitu porodice. Pored toga, Crkva ima dovoljno ugleda da okupi oko sebe stvaralačke sile, a veliki je broj vernika koji bi želeli da pridodaju svoje dve lepte za dobrobit budućih naraštaja. Zato smo uvereni da bi ovakvo odeljenje imalo mnogo saradnika i velikog uspeha u srpskom narodu.
Budući da se naša država i naš narod nalazi u velikoj demografskoj i moralnoj krizi, naša je velika želja, ako Bog da, da ovo Odeljenje preduzme aktivne napore za ocrkvenjavanjem dece i omladine, kao i za jačanje pravoslavnog majčinstva i dostojanstva pravoslavne žene (nasuprot promašenim feminističkim modelima koji se danas nude). Takođe, ovo Odeljenje bi imalo ulogu da pruži podršku, blagoslov i podsticaj drugim (već postojećim i eventualno nekim novim) udruženjima pod pokroviteljstvom naše Crkve na razvoju projekata i aktivnosti koje vrednuju i slave pravoslavni brak i porodicu kao jedinu zajednicu koja obezbeđuje radosno i blagodatno okruženje za razvoj psihički, fizički i duhovno zdrave i srećne dece koja znaju ko su, šta žele i čemu teže.
Iskreno Vas molimo da ovu našu Molbu razmotrite i blagoslovite njeno ostvarenje. Uvereni smo da će Molba odjeknuti u Vašem srcu, a naročito ohrabrenje predstavlja Vaš potpis na poruci predstojatelja pravoslavnih Crkava sa sabranja u Carigradu od marta ove godine. U toj poruci Vi i ostali poglavari ste između ostalog izrazili „ozbiljnu zabrinutost povodom lokalnih i globalnih tendencija, koje obezvređuju i narušavaju temelje vere, dostojanstvo ljudske ličnosti, sveštene institucije braka i dar stvaranja (rađanja)“. U poruci je naglašeno da je brak zajednica muškarca i žene, nagoveštavajući da će tema kojom bi se bavilo Sinodalno odeljenje biti predmet ozbiljne diskusije na dolazećem svepravoslavnom Saboru. Imajući to u vidu, smatramo da je naša inicijativa blagovremena i da se hvata u koštac sa jednim od gorućih problema današnjeg hrišćanstva.
Jedna od stvari za koju Vas, takođe, molimo je da u okviru ovog Sinodalnog odeljenja pokrenete početne korake za osnivanje osnovnih (a potom i srednjih) škola pod pokroviteljstvom naše Crkve. Takve škole već postoje u Rusiji i nekim drugim sredinama, ali i naša Srpska Pravoslavna Crkva ima već dve takve škole: Osnovnu školu „Sveti Sava“ (Čikago, SAD) i Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu.
Smatramo da je osnivanje pravoslavnih škola (osnovnih, a zatim i gimnazija) pri SPC u Republici Srbiji neophodno jer svi podaci i vesti koje smo u propratnom pismu naveli ukazuju na to da dolazi vreme kada će se dušegubne ideologije, između kojih i totalitarna ideologija sodomizma, sa obe noge ukotviti u naše škole i obdaništa i naša pravoslavna deca će ostati nezaštićena od svakodnevnih štetnih uticaja na njihove duše. Mi smo, kao pravoslavni roditelji, dužni da decu „podižemo u vaspitanju i nauci Gospodnjoj“ (Ef. 6, 4) i potrebna nam je u tome podrška naše Crkve. Prisustvo Veronauke u školi je snažan rezultat borbe Vas i naše Crkve, međutim razvratne ideologije će se u narednim godinama nesmetano širiti i kroz ostale predmete koji utiču na razvoj dečijeg pogleda na svet (predmeti poput Biologije, Svet oko nas, Seksualno obrazovanje i drugi).
Svesni smo da je osnivanje i rad Sinodalnog odeljenja za pravoslavnu porodicu, kao i pokretanje pravoslavnih škola, zahtevan projekat. Zbog toga, želimo da Vas uverimo da mi ovom Molbom mnogo više nudimo nego što tražimo, te da smo spremni da, imajući Vaš Blagoslov za delovanje, pokrenemo brojne članove našeg internet foruma za Pravoslavne Roditelje (koji ima preko 250 članova – srpskih pravoslavnih porodica u Srbiji, Regionu i Rasejanju) i sve naše roditeljske i stručne snage u pravcu ostvarenja ovog bogougodnog dela.
Za sve dodatne informacije i svesrdnu pomoć stojimo Vam na raspolaganju, a opširnije objašnjenje o razlozima i motivima za ovu Molbu možete pronaći u pratećem dokumentu.
U nadi na povoljan ishod naše molbe, celivamo Vašu Svetu Arhijerejsku desnicu,
 
U Beogradu, 2014. godine
 
Inicijatori molbe su grupa pravoslavnih roditelja okupljenih oko Pravoslavnog roditeljskog foruma u okviru Internet prezentacije „Svetosavlje.org“

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *