МОЛБА за оснивање Синодалног одељења за бригу и заштиту православне породице

Његовој Светости
Архиепископу пећком
Митрополиту београдско – карловачком
и Патријарху српском
Господину Иринеју

 
МОЛБА
за оснивање Синодалног одељења
за бригу и заштиту православне породице

 
Ваша Светости, ми, православни родитељи и верници Српске Православне Цркве, обраћамо Вам се са једном молбом – а то је молба за оснивање Синодалног одељења за бригу и заштиту православне породице, по узору на друге помесне Православне Цркве које оваква одељења већ имају.
Разлози и покретачи да Вам напишемо ову Молбу су двојаки. Са једне стране, сматрамо да би такво одељење при нашој Цркви помогло породицама у православном васпитању своје деце, постављајући чврсту основу за оснажење посрнуле установе породице у Србији и изграђујући чврсту заједницу будућих православних нараштаја. Сигурни смо да би удружено дејство епископа и пастира наше помесне Цркве и мирјана који су вољни да од срца помогну у реализацији ове идеје, а под Вашим очинским благословом, имало позитиван утицај на здравље српског друштва у целини. Са друге стране, оснивање Синодалног одељења за заштиту породице је нужан вид одбране од насртаја нових тоталитарних идеологија на наше породице, а посебно на децу у Србији. Пре свега, одбрана ће се супротставити идеологији хомосексуализма, која је већ узела маха утицајем на свест народа и која почиње да пружа своје пипке у државни школски систем. Ова идеологија прелази све границе по питању дубине свог утицаја и искварености својих начина деловања, усмеравајући се према невиним душама наше деце, што је детаљно појашњено и документовано у Пратећем писму ове Молбе.
Ми, православни родитељи, нудимо свесрдну и драговољну волонтерску помоћ на сваком кораку и у свакој фази оснивања и рада Синодалног одељења за бригу и заштиту породице. Поред тога, Црква има довољно угледа да окупи око себе стваралачке силе, а велики је број верника који би желели да придодају своје две лепте за добробит будућих нараштаја. Зато смо уверени да би овакво одељење имало много сарадника и великог успеха у српском народу.
Будући да се наша држава и наш народ налази у великој демографској и моралној кризи, наша је велика жеља, ако Бог да, да ово Одељење предузме активне напоре за оцрквењавањем деце и омладине, као и за јачање православног мајчинства и достојанства православне жене (насупрот промашеним феминистичким моделима који се данас нуде). Такође, ово Одељење би имало улогу да пружи подршку, благослов и подстицај другим (већ постојећим и евентуално неким новим) удружењима под покровитељством наше Цркве на развоју пројеката и активности које вреднују и славе православни брак и породицу као једину заједницу која обезбеђује радосно и благодатно окружење за развој психички, физички и духовно здраве и срећне деце која знају ко су, шта желе и чему теже.
Искрено Вас молимо да ову нашу Молбу размотрите и благословите њено остварење. Уверени смо да ће Молба одјекнути у Вашем срцу, а нарочито охрабрење представља Ваш потпис на поруци предстојатеља православних Цркава са сабрања у Цариграду од марта ове године. У тој поруци Ви и остали поглавари сте између осталог изразили “озбиљну забринутост поводом локалних и глобалних тенденција, које обезвређују и нарушавају темеље вере, достојанство људске личности, свештене институције брака и дар стварања (рађања)”. У поруци је наглашено да је брак заједница мушкарца и жене, наговештавајући да ће тема којом би се бавило Синодално одељење бити предмет озбиљне дискусије на долазећем свеправославном Сабору. Имајући то у виду, сматрамо да је наша иницијатива благовремена и да се хвата у коштац са једним од горућих проблема данашњег хришћанства.
Једна од ствари за коју Вас, такође, молимо је да у оквиру овог Синодалног одељења покренете почетне кораке за оснивање основних (а потом и средњих) школа под покровитељством наше Цркве. Такве школе већ постоје у Русији и неким другим срединама, али и наша Српска Православна Црква има већ две такве школе: Основну школу “Свети Сава” (Чикаго, САД) и Српску православну општу гимназију “Кантакузина Катарина Бранковић” у Загребу.
Сматрамо да је оснивање православних школа (основних, а затим и гимназија) при СПЦ у Републици Србији неопходно јер сви подаци и вести које смо у пропратном писму навели указују на то да долази време када ће се душегубне идеологије, између којих и тоталитарна идеологија содомизма, са обе ноге укотвити у наше школе и обданишта и наша православна деца ће остати незаштићена од свакодневних штетних утицаја на њихове душе. Ми смо, као православни родитељи, дужни да децу “подижемо у васпитању и науци Господњој” (Еф. 6, 4) и потребна нам је у томе подршка наше Цркве. Присуство Веронауке у школи је снажан резултат борбе Вас и наше Цркве, међутим развратне идеологије ће се у наредним годинама несметано ширити и кроз остале предмете који утичу на развој дечијег погледа на свет (предмети попут Биологије, Свет око нас, Сексуално образовање и други).
Свесни смо да је оснивање и рад Синодалног одељења за православну породицу, као и покретање православних школа, захтеван пројекат. Због тога, желимо да Вас уверимо да ми овом Молбом много више нудимо него што тражимо, те да смо спремни да, имајући Ваш Благослов за деловање, покренемо бројне чланове нашег интернет форума за Православне Родитеље (који има преко 250 чланова – српских православних породица у Србији, Региону и Расејању) и све наше родитељске и стручне снаге у правцу остварења овог богоугодног дела.
За све додатне информације и свесрдну помоћ стојимо Вам на располагању, а опширније објашњење о разлозима и мотивима за ову Молбу можете пронаћи у пратећем документу.
У нади на повољан исход наше молбе, целивамо Вашу Свету Архијерејску десницу,
 
У Београду, 2014. године
 
Иницијатори молбе су група православних родитеља окупљених око Православног родитељског форума у оквиру Интернет презентације “Светосавље.орг”

Comments are closed.