МОЈ ЖИВОТ У ХРИСТУ (I ТОМ)

 

МОЈ ЖИВОТ У ХРИСТУ (I ТОМ)
 

 
Него ће према својим жељама окупити себи учитеље да их чешу по ушима (2.Тим.4,3). Зар и данас слично не поступају световни људи, па и многи духовни? Нису ли они сами себи изабрали учитеље који ласкају њиховом слуху? Они се не уче код јединог Учитеља – Христа, из Његовог Јеванђеља и од Његове Цркве, већ од светских журналиста, фељтониста, романсијера, песника и глумаца. Они говоре: “Ах, како је све то занимљиво и поучно”. Они делима (ако већ не речима) говоре: “Нама не треба ни Јеванђеље, ни Црква са њеним богослужењима, тајнама и проповедима Речи Божије. Ми имамо добре и најморалније учитеље”. Господе Исусе, докле смо дошли? Речи твоје смо бацили иза леђа.
 
*
 
Немој падати у униније и очајање када у својој души осетиш убитачно дисање и кретање злобе и лукавства, нетрпел3ивости и хуле или раслабљености од нечистих и прљавих мисли. Напротив, бори се са њима истрајно и трпи храбро, свесрдно призивајући Господа Исуса, Победника ада. Смири се дубоко, дубоко, признајући од свег срца да си највећи грешник и недостојан људског друштва. Видећи твоје смирење и твоју борбу, Господ ће ти помоћи. Позивај у помоћ и брзу Заступницу, Пресвету Дјеву Богородицу, говорећи: “Пречиста, исцели моје тешке душевне ране и одагнај непријатеље који се стално боре са мном” (Канон анђелу чувару, песма 3).
 
*
 
Уколико заиста Бога називаш својим Оцем, ти треба да се надаш на Њега као на јединог, сведоброг, свемогућег, премудрог Оца, непромењивог у својој љубави и у свим савршенствима. Надај се на Њега у односу на добра привременога живота, али нарочито у односу на дар будућих добара у Христу Исусу. Дубоко запечати у срцу речи: “Бог је мој Отац! Оче наш који си на небесима (Мт.6,9)”. Ти си, међутим, због љубави Оца небеског према теби постао дете Божије. Произишавши од Њега и имајући разум и слободну вољу, ти си дужан да неизоставно употребиш и своје усиље за постизање блаженог и вечног небеског наслеђа. Ти треба да знаш и да свагда памтиш да си пало биће, које је пало по својој вољи, тј. имајући разум и слободу. Стога са разумом (обасјаним светлошћу Слова Божијег и озарењем Духа Светога) и са слободом воље (поткрепљиваном благодаћу Светога Духа у Христу Исусу) устај од свог пада и иди без застоја ка небеском бескрајном Животу, презирући све земаљско као трулежно и брзопролазно, нарочито избегавајући везивање за сребро и злато и за храну и пиће, тј. за отров због кога је у дубину зла пао сав људски род.
 
*
 
Захваљуј пребрзој Заступници нашој, Госпођи Богородици, Пречистој, Премилосрдној Дјеви Марији, која нас због наше срдачне молитве спасава од ђаволског уједања и угњетавања. Погледај у њу очима српа у Духу Светом, који је свуда, који све испуњава и који је једноставан. Погледај је као да ти је у самом срцу и завапи: “Пребрза Заступнице, Госпођо Богородице Марија, спаси ме од непријатеља који ме спотиче”. И одмах, у истом минуту она те спасава по вери твога срца, тј. по уздању твога срца у њу. Стога ће од тебе одступити тескоба, огањ и тешко униније. Треба само замислити и тврдо веровати да је Дух Свети свуда и на сваком месту, да је једноставно Биће, да је у Њему све небо нама блиско, као на длану, са свим анђелима и светитељима. Треба само призвати Господа или Госпођу Богородицу или светитеља од свег срца, са јасновидом вером, са срдачним покајањем за грехе, којима нас враг везује или се сами добровољно везујемо и спасење ће нам одмах засијати. Дивно је спасење Владичице: оно се улива у душу као целебни балзам, или као мирисни освежавајући ваздух, или као успокојавајућа вода. Само гледај на њу очима срца и са надом у њену доброту и силу. Међутим, управо је тешко са срдачном и јасновидећом вером гледати у њу, као уосталом и у Господа или светитеље. Јер, враг се на све начине упиње да постане тврда, висока и мрачна стена између твоје душе и Бога или Богородице, анђела или светитеља, не допуштајући, окајани, да око нашега срца гледа Господа или Његове светитеље. Он свакојако помрачује срце, расејава веру, стешњава, пали и потамњује унутрашњост. Сва та деловања треба сматрати за маштарију и лаж. Кроз ту измишљену стену треба проћи ка Господу или Мајци Божијој или светитељима. Уколико се пробијеш, одмах си и спасен. Вера твоја спасла те је (Мт.9,22).
 
*
 
Говори свесрдно у срцу: “Господ је за мене све, а ја сам ништа, слаботиња и немоћ”. Без мене не можете чинити ништа (Јн.15,5), говори сам Господ. “Јер, ја сам (може се додати) за вас све”. У речено буди убеђен срцем свакога минута у животу и у свему одлучно прибегавај Господу са надом да ћеш од Њега добити све потребно за твоје спасење и за привремени живот.
 
*
 
Због свог јединства са Богом и због беспримерног служења Владици свих, Владичица Богородица брзо постаје све за оне који је са вером и љубављу моле за заступништво, избављајући их од свих зала и дајући им све што су молили за спасење. Неће ли утолико пре сам Господ [дати све што иштемо]? Само немој бити маловеран, немој бити хладан душом према Њему и безосећајан као камен. Напротив, загревај у себи веру, исповедај Божија доброчинства, поседуј искрено осећање својих грехова и велику љубав према своме Спаситељу, заједно са Оцем и Духом Светим, [тј. Богу] који те је заволео неизмерном љубављу.
 
*
 
Молећи се Господу, Божијој Мајци или светитељима свагда памти да Господ даје по срцу (Даће ти Господ по срцу твоме Ис.20,4). Дар ће бити саобразан срцу. Господ ће ти дати дар уколико се молиш са вером, искрено, од срца, непритворно, тј. саобразно твојој вери и степену ватрености твога срца. И обратно, уколико је твоје срце хладније, маловерније и притворније, утолико је некориснија твоја молитва. Она чак и гневи Господа, који је Дух и који иште да му се у духу и истини клањају (Јн.4,23-24). Према томе, уколико призиваш Господа, Божију Мајку, анђеле или светитеље пази да се молиш од свег срца. Уколико се молиш за некога од живих или умрлих, напрегни све срце, изговарајући њихова имена са срдачном топлином. Молећи се за неки дар духовни (за себе или другог) или за избављење (своје или ближњег) од неке невоље или од грехова, страсти или рђавих навика, помоли се од свег срца. Од свег срца жели себи или другоме искано добро, имајући чврсту намеру да се одвикнеш (или жељу да се други ослободи) од грехова, страсти и грешних навика. И даће ти Господ дар по срцу твоме. Што год хоћете иштите и биће вам (Јн. 15,7). Видиш ли да је неопходно да се хоће оно што се иште. Само тада ћеш га добити. Молите се Богу једни за друге, да оздравите (Јак.5,16).
 
*
 
Буди срцем, речју и делом у свако време спреман за служење другима, без и најмање увредљивости или љутње, памтећи речи Спаситеља: Који хоће да буде велики међу вама, нека вам буде служитељ (Мт.20,26).
 
*
 
Веруј тврдо да је у свако време Господ за тебе све. У време молитве Он је за тебе сила и испуњење у Духу Светом сваке речи твоје. У време побожнога разговора Он је жива вода твоја и огњени поток речи твојих. У свако време Он је свако добро за тебе. Буди безбрижан крај свога Господа. Он те је оградио собом са свих страна, свега те прожимајући и знајући све твоје мисли, све потребе и расположења. И уколико са вером и љубављу будеш стајао у Њему, никакво зло ти неће прићи. Господ је близу. Не брините се ни за што (Фил.4,5-6).
 
*
 
Као једини који јесте, свуда Постојећи и Једноставни, Бог у једном тренутку све може да створи и да претвори, као што се показало са чудима у Египту. Једноставни делује једноставно и Свемогући све може.
 
*
 
По поседничкој или боље новчаној гордости и несхватљивој злоби ми често нећемо да удостојимо ни речи оне који се хране од нас, непријатељски се односећи према њима, уместо да се смиравамо као њихове слуге, по речи Господњој: Који хоће да буде велики међу вама, нека вам буде служитељ (Мт.20,26), како бисмо удвостручили уздарје Владике због искреног и непритворног служења Њему у лицу Његове мале браће. О, кротки и смирени срцем Творче, Животодавче, Искупител3у, Хранитељу и Чувару иаш, Господе Исусе! Ти нас научи љубави, кротости и смирењу Духом твојим Светим и оснажи нас у твојим највољенијим врлинама, како нам твоји богати дарови не би надимали срце и како не бисмо мислили да сами некога хранимо, опскрбљујемо и подржавамо. Ти си општи Хранитељ, те храниш, опскрбљујеш и чуваш све нас. Сви се опскрбљују и успокојавају под крилима твоје доброте, штедрости и човекољубља, а не под нашим. Јер, и ми сами имамо потребу да се склањамо под сенком твојих крила у сваком тренутку нашега живота. Наше су очи упрте у тебе, Бога нашега, као очи слугу у руку господара својих, као очи слушкиње у руке госпође своје, докле се не смилујеш на нас (Пс.122,23). Амин.
Чврсто веруј у остварљивост сваке речи, нарочито изговорене у време молитве, памтећи да је Узрочник речи Бог-Слово, да се сам Бог наш, коме се у Тројици клањамо, изражава са три речи или имена: Отац, Слово и Свети Дух, да свакој речи одговара биће или да свака реч може да постане биће и дело. Са страхопоштовањем се служи речју и цени је. Ипостасно Слово Божије Син Божији свагда је сједињен са Оцем и Духом Светим. И у речи Светога Писма или у молитви или у списима богомудрих отаца по својој свудаприсутности учествује Отац, као врховни Разум, стваралачко Његово Слово и Савршитељ Дух Свети. Стога никаква реч није празна, већ има или треба да има у себи своју силу. Стога тешко онима који празнослове с обзиром да ће дати одговор за своје празнословље. Јер у Бога је све могуће што каже (Лк. 1,37). И уопште, својство речи је сила и остварљивост. Таква она треба да је и у устима човека.
 
*
 
Све знаке и чуда савршава Дух Свети. И Дух једноме даје силу [чудотворења], а другоме дејство силе. Ти само говори са вером. Остваривање, пак, речи није твоја брига, већ Духа Светога.
 
*
 
Чврсто веруј да мислиш, осећаш, говориш, крећеш се и делаш свагда у Богу, такорећи у самом крилу Његовом: [човек] у мени пребива и ја у њему (Јн.6,56). Он те је у себи заклонио са свих страна. Он те прожима и познаје. Ти си ме саздао и ставио си на мене руку твоју (Пс.138,5), говори свети пророк и цар Давид. У Богу су и Мајка Божија, сви свети анђели и сви светитељи. Ко може бити ближи и у бољој заједници са верујућим Хришћанима од светих анђела и светих људи? Призивај са вером, надом и љубављу и самог Господа свега и светитеље Његове, молећи их за заступништво пред Богом. Ти [понекад] молиш живе за нешто, стојећи са њима лицем у лице. Слично моли и анђеле и светитеље да се помоле Богу за тебе, верујући чврсто да се налазе лицем у лице са твојим срцем.
 
*
 
Свагда мисли да си окајан, бедан, сирот, слеп и душевно наг без Бога и да је Он за тебе све. Он је твоја праведност, освећење, богатство, одећа, твој живот, твоје дисање, тј. све.
 
*
 
Тело и Крв Христова су по преимућству тело и крв будући да у свакој и најмањој њиховој честици почива сав Христос Бог, који испуњава све делове. У телу људском није тако. У Телу и Крви Христовој свака честица и капљица јесте свецели Христос никада раздељен, већ увек један и исти.
 
*
 
Шта је милосрђе? Бити милосрдан значи волети непријатеље, благосиљати оне који нас куну, добро чинити онима који пас мрзе, који нам причињавају искушење, који нас прогоне, штитити гоњене и остало.
 
*
 
Бог је најпокретније и у својој штедрости најсаопштљивије Биће за своја створења, нарочито разумна. Ваздух и светлост су по својој тананости покретни и подесни за саопштавање свему што је способно да их прими у себе. Владика свега, Дух Свудапостојећи, Сведобри, Бескрајни и Свемогући је бескрајно покретљивији и погоднији за саопштавање неголи мртва, неразумна и вештаствена створења. О, како је Владика доступан онима који верују у Њега и траже га! Дух дише где хоће, и глас његов чујеш, а не знаш откуда долази и куда иде (Јн.3,8). И људска природа је подесна за саопштавање. Утолико пре је подесна Божија. Када отац и мајка (који су по природи зли људи) дају [све] потребно деци својој, колико ће више Отац ваш небески дати добра онима који му ишту (Мт.7,11). А доброчинство и заједништво не заборављајте (Јев. 13,16). Јер, заједницу имамо једни са другима (уп. 1.Јн.1,7).
 
*
 
Уколико је Христос у теби кроз често причешћивање Светим Тајнама, потруди се будеш сав као Он: кротак, смирен, дуготрпељив, пун Љубави, беспристрасан према земаљском, са мислима о горњем, послушан и разуман. Безусловно у себи имај Дух Његов. Немој бити горд, нетрпељив, пристрасан према земаљском, тврдица или среброЉубив.
 
*
 
Чврсто гледај Бога очима срца. Док га сагледаваш ишти шта хоћеш у име Исуса Христа – и биће ти. Бог ће у једном тренутку за тебе бити све, будући да је једноставно Биће, изнад сваког времена и пространства. У часу твоје вере, твог срдачног сједињења са Њим, Он ће учинити све што је нужно за твоје спасење и спасење ближњега. У то време ћеш и сам бити учесник у Божанству кроз најприснију заједницу са Њим: Ја рекох: Богови сте (Пс.81,6). Између Бога и тебе тада неће бити растојања. И између твојих речи и њиховог испуњења такође неће бити растојања: ти ћеш рећи и истог часа ће се остварити, као што и Бог рече, и [људи] постадоше. Он заповеди и саздаше се (Пс.32,9). Речено се односи и на Тајне и уопште на духовну молитву. Уосталом, у Тајнама се све извршава ради благодати свештенства, којом је обучен свештеник, ради самог Врховног Првосвештеника – Христа. Његов образ на себи носи свештеник. Макар и недостојно носио чин на себи, макар имао и слабости, макар био и надмен, маловеран и подозрив, неће се променити чињеница да сс Тајна Божија врши одмах, у трен ока.

One Comment

  1. Dejana Nikolic

    Divne pouke. Slava Bogu nasem!