Могућност склапања брак + два рођена брата са две рођене сестре

Питање:
Помаже Вам Благи Бог, Моји добри пријатељи су се прошле године венчали у цркви. Још пре него што су се венчали, рођени брат младенца и рођена сестра младе, су ступили у озбиљну везу, која, чини ми се, води ка брачној заједници. Да ли постоји сметња за овакву везу? Свако добро од Господа.
slobo


Одговор:
У српском народу и Српској православној цркви, у погледу породичних и родбинских односа, постоје три основне врсте сродства: крвно или рођачко, пријатељско или својачко (двородно) и сродство духовно, по крштењу или усиновљењу. Код ваших пријатеља је у питању ово друго сродство, пријатељско, које настаје склапањем брака, венчањем и успоставља се између две, три или више породица, зависно од броја венчања. Брат Твога пријатеља и сестра пријатељеве жене (свастика) , налазе се у 4. степену двородног сродства. Сметње за склапање брака у 4. степену двородног сродства решава Свети архијерејски синод (а по одлуци Светог ахијерејског сабора од 25. 10. 1923. године) . Међутим, брак два рођена брата, са две рођене сестре, потпада под забрану 54. правила Трулског сабора и не може га разрешити ни једна црквена институција. Значи, у 4. степену двородног сродства могуће је разрешење, сем овог наведеног случаја. На пример, брак брата и сестре са сестром и братом из друге породице је могућ, после одобрења Св. арх. синода. Дакле, уколико њихова веза буде довела и до склапања брака, венчање у цркви неће бити могуће ни под којим условима, док грађански брачни закон не познаје ову забрану и они ће само у општини моћи да склопе брак. Најбоље би било да они остану добри пријатељи, а за брак да изаберу девојку, односно момка, из друге фамилије, који нису у сродничкој вези. Благослов Божји на Тебе и Твоје пријатеље призива о. Душан

Један коментар

  1. a ako su braća gde su im majke sestre od tetki, tj majke njihovih majki su rođene sestre da li je tad moguć brak sa snajinom sestrom?

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.