Могућност склапања брак + два рођена брата са две рођене сестре

Питање:
Помаже Вам Благи Бог, Моји добри пријатељи су се прошле године венчали у цркви. Још пре него што су се венчали, рођени брат младенца и рођена сестра младе, су ступили у озбиљну везу, која, чини ми се, води ка брачној заједници. Да ли постоји сметња за овакву везу? Свако добро од Господа.
slobo


Одговор:
У српском народу и Српској православној цркви, у погледу породичних и родбинских односа, постоје три основне врсте сродства: крвно или рођачко, пријатељско или својачко (двородно) и сродство духовно, по крштењу или усиновљењу. Код ваших пријатеља је у питању ово друго сродство, пријатељско, које настаје склапањем брака, венчањем и успоставља се између две, три или више породица, зависно од броја венчања. Брат Твога пријатеља и сестра пријатељеве жене (свастика) , налазе се у 4. степену двородног сродства. Сметње за склапање брака у 4. степену двородног сродства решава Свети архијерејски синод (а по одлуци Светог ахијерејског сабора од 25. 10. 1923. године) . Међутим, брак два рођена брата, са две рођене сестре, потпада под забрану 54. правила Трулског сабора и не може га разрешити ни једна црквена институција. Значи, у 4. степену двородног сродства могуће је разрешење, сем овог наведеног случаја. На пример, брак брата и сестре са сестром и братом из друге породице је могућ, после одобрења Св. арх. синода. Дакле, уколико њихова веза буде довела и до склапања брака, венчање у цркви неће бити могуће ни под којим условима, док грађански брачни закон не познаје ову забрану и они ће само у општини моћи да склопе брак. Најбоље би било да они остану добри пријатељи, а за брак да изаберу девојку, односно момка, из друге фамилије, који нису у сродничкој вези. Благослов Божји на Тебе и Твоје пријатеље призива о. Душан

One Comment

  1. a ako su braća gde su im majke sestre od tetki, tj majke njihovih majki su rođene sestre da li je tad moguć brak sa snajinom sestrom?