Mitropolit Ilarion: Za RPC je sada nemoguće da bude u jedinstvu sa Carigradskom patrijaršijom

Legitimizacija nekanonskih predstavnika  Ukrajine čini nemogućim za Rusku pravoslavnu crkvu da bude u jedinstvu sa Carigradskom patrijaršijom, izjavio je šef odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion.

U emisiji ruske državne televicije „Crkva i svet“, rekao je:

„Najteže ogrešenje o crkvene kanone je to što je patrijarh Vartolomej priznao vođe ukrajinskog raskola, čime je legitimidsao i sam raskol koji postoji već duže od četvrt veka. Zato i ne možemo biti u jedinstvu sa Carigradskom patroijaršijom“.

Ilarion je posebno ukazao da je Carigradska patrijaršija donela i odluku o otvaranju svog podvorja (`crkvene ambasade`) u Ukrajini, pa nastavio:

„Ambasade se, kao što se zna, otvara uz saglasnost zemlje domaćina. U ovom slučaju `domaćin` je kanonska Ukrajinska crkva koja nije dala saglasnost ni na otvaranje `Vartolomejeve ambasade u Kijevu niti na dolazak u Ukrajinu Vartolomejevih egzarha“.

RPC i ceo niz drugih pravoslavnih crkava na Vartolomejeve poteze gleda kao na nezakonite i neprijateljske pravoslavlju.

Posebno je ukazao da ti potezi, mogu dovesti do velikog raskola unutar Pravoslavlja.

Izvor: Fakti

Jedan komentar

  1. Sad je nastao izvjesni tajac,zatišje,čekanje.Očekuje se odgovor Moskve.Rijetko koji arhijerej daje izjave,a kad ih iznese blage su i dvosmislene.Nama mirjanima je da slušamo naše pastire,kroz svetotainski život Crkve.Moguće je više scenarija za rješavanje ovoga problema.Lično ostajem pri stavu da je patrijarh carigradski pogriješio.Bog zna kako će se ovo sve riješiti….

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *