Mitropolit Amfilohije: U Crnoj Gori danas uče djecu da je Sveti Sava okupator

U svojoj arhipastirskoj besjedi, mitropolit je naglasio da ne treba izgubiti iz vida da je Balkan temelj i korijen svega što je najsavršenije, najmudrije i najzanačjnije u Evropi, Americi i čitavom svijetu. I ne samo što je drevna helenska mudrost koja je utemeljila evropsko znanje sa Balkana, nego je na ovim prostorima procvjetalo hrišćanstvo, vjera koji je jedini istinski temelj ljudske prirode i zajednice.

„Graditi ljudsko društvo, zajednicu bez i protiv Boga, bez Hrista Bogočovjeka samo mogu bezumnici. To je građenje kuće, čovječanstva na pijesku. Kad gradite na ljudskom, prolaznom ništavnom znanju a ne na mudrosti Božijoj i na onim vrijednostima koje predstavljaju tu mudrost, dune vjetar, poplava i sve ode u paramparčad. Sve što je u našem narodu sagrađeno, što ostaje i što je vječno građeno je na Hristu, tom krajouglom kamenu“, rekao je vladika ističući da su Sveti Vasilije Ostroški, Arsenije i Stefan Piperski, Prepodobni Simeon Dajbabski, Sveti Momišićki mučenici, Petar Cetinjski gradili na tom kamenu temeljcu, na vječnom Logosu kroz koga je sve postalo i bez koga ništa ne postoji što postoji i zato je njihova građevina i spomen nepokolebljiv i vječan.

On je kazao da je na imenu Božijem, na Hristu Bogočovjeku, na svetom Jevanđelju sagrađeno i gradi se i danas sve što je vječno  i neprolazno.

„Bog je dao slobodu i ko hoće može da gradi na pijesku svoju kuću, državu, naciju. Međutim, oni koji su prosvećeni i imaju razuma, oni znaju na čemu i na kome treba graditi sebe, svoju djecu, porodicu, domove, kulturu, jezik, pismo i čemu treba žrtvovati svoj život. Dakle na vječnom i neprolaznom“, rekao je arhiepiskop cetinjski ističući da su svjedoci toga i svetitelji i mučenici koje danas proslavljamo Lukijan, Dimitrije Carević koga je djetinja mučenička krv upisala u pamćenje svog pravoslavnog naroda.

         Mitropolit: Ćirilica je pismo Crne Gore bila vjekovima – i danas je

Mitropolit je takođe podsjetio da su zbog zabrane ćirilice od austrougarskog okupatora profesori ovdje progonjeni i 1916. i kazao da je dobro da se u Danilovgradu baš danas nastavlja odbrana obraza, časti, dostojanstva i vrijednosti na kojima je sagrađena sva naša kultura-pismenost jer je na ćirilici napisano sve ono čime se ponosimo i pred Bogom i pred ljudima.

Naglasio je da su danilovgradski đaci na čelu sa profesorom Jugoslavom Blagojevićem nastavili put onih koji nijesu prihvatili okupatorsku azbuku i da su oni svjedoci da će se popraviti sadašnje prilike u prosvjeti kada uče djecu da je Sveti Sava okupator, što znači da je okupator i Sveti Arsenije, njegov naslednik čije su mošti pohranjene upravo u Danilovgradu.

Mitropolit je uručio orden Svetog Petra Cetinjskog profesoru Blagojeviću i đacima danilovgradske Gimnazije koji im je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodijelio za pokazanu nepokolebljivost i vjernost ćirilovskom pismu i nevinim žrtvama zločinačkog NATO bombardovanja. Učenike je  darivao i knjigama.

Zahvaljujući se na priznanju, Blagojević je kazao da bez djece, njegovih učenika ne bi bilo moguće da se brani ćirilica i obilježava godišnjica NATO zločina.

“ Oni svjedoče i svjedočiće istinu ne razmišljajući o posljedicama, da je sve vrijedno u Crnoj Gori od njenog nastanka napisano na ćirilici i da je 1999. godine prema našem narodu počinjen zločin čije žrtve ne smijemo zaboraviti. Moja zasluga, ako je ima, u tome je što sam ih podržavao i pomagao u svemu što su na tom planu radili. Ono zbog čega smo obilježeni i zbog čega žele da nas kažnjavaju je što smo tražili ravnopravnost ćirilice koju su samo formalno ili greškom čak i Ustavom garantovali“, istakao je profesor i podsjetio da je priču o ravnopravnosti ćirilice u ovoj školi prvi pokrenuo profesor Janko Bulatović.

Blagojević se zapitao na kakav bi ih tek Krst razapinjali da su se drznuli da traže ravnopravnost za srpski jezik ili povratak vjernouke u naše škole i izrazio nadu da će i poslije njih doći oni koji će nastaviti ono što su oni i njihovi prethodnici uradili.

Mitropolit je rekao da se nada da će se sadašnja vlast vratiti razumu jer izbacujući ćirilicu oni moraju da skinu i naziv škole koja nosi ime Svetog Petra Prvog što on kao naslednik Svetog Petra Cetinjskog u tom slučaju i zahtjeva.

„Otkud im pravo da zovu školu imenom Svetog Petra Prvog Njegoša ukoliko se odriču njegove vjere i časnog krsta, žrtve i pisma na kome je napisao sve što je napisao“, rekao je mitropolit i istakao da je pravo svih da pišu kojim hoće pismom, ali ćirilica je pismo Crne Gore bila vjekovima i danas.

Nakon toga zlatni lik Lovćenskog Tajnovidca i novčanu nagradu uručio je mnogodjetinjoj porodici Vlada i Svetlane Žižić zato što su ispunili Božiju zapovjest Rađajte se i množite i napunite zemlju i vladajte njome, ističući da zao duh koji ukida ćirilicu u isto vrijeme razara porodicu, ono što je najsvetije za svaki narod.

Otac  šestoro djece se zahvalio na priznanju, ali i pomoći svima koji im daju podršku u podizanju i očuvanju porodice na hrišćanskim temeljima i vrijednostima.

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije podržao je majke Crne Gore koje već duži period protestuju tražeći povraćaj nadoknada i pozvao predsjednika i Vladu Crne Gore da novac koji su spremili za NATO koji nas je bombardovao vrate majkama.

Poželio je da nam Bog da svima hrabrosti da djelima svjedočimo tu pravu istinu Božiju da smo zaista potomci Svetoga Petra Cetinjskoga i svih svetih iz roda našega i tako različiti da služimo jednom istom cilju i idemo istim putem u život vječni.

Izvor: Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *