Episkop-Dioklijski Методије

Mитрополија тврди да су полицајци претукли епископа, полиција демантује

Црногорска полиција претукла је епископа диоклијског Методија током ноћашњег протеста на мосту на Ђурђевића Тари, саопштила је Митрополија црногорско-приморска. Међутим, полиција тврди да није примењивала средства принуде према епископу. Најважније је сачувати мир, поручио је епископ Методије и додао да не осуђује полицију.

У саопштењу Митрополије наводи се да су владику и поједине вернике полицајци оборили на земљу и тукли пендрецима и ногама.

 

Додају да су повређена и два верника, који су покушавали да заштите митрополита. Једном од њих је, напомињу, поломљен кук, а другом кључна кост. Они су хоспитализовани у пљеваљској болници.

“Овим чином најбоље се потврдила истинитост ријечи премијера Душка Марковића који је у Скупштини рекао да полиција не смије да примијени силу против вјерника, какав закон о слободи вјероисповиједања је усвојен и колико су Црква и вјерни народ слободни у савременој Црној Гори”, закључује се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Епископ Методије: Најбитније сачувати мир, не осуђујем полицију

Епископ диоклијски Методије је изјавио да не жели да инцидент допринесе заоштравању ионако тешке ситуације у Црној Гори.

Рекао је да се осећа добро и да се вратио вршењу својих дужности.

Епископ је нагласио да не осуђује полицију за коју је, каже, свестан да је морала да врши своју дужност, преноси Срна.

Поручио је да је сада најбитније сачувати мир и прибраност.

Према његовим речима, два верника су била претучена у моменту када је полиција покушала да деблокира пут, где се налазио и он као подршка својим верницима.

Полиција тврди да није применила силу

Управа полиција је демантовала наводе Митрополије црногорско-приморске да је претучен епископ диоклијски Методије.

Полиција је, како се додаје, предузимала законом прописане активности како би се успоставило нормално одвијање саобраћаја и у више наврата упозоравала грађане да ослободе блокирани путни правац.

Пошто грађани нису поступили по упозорењу, већ су сели на пут у знак протеста заједно са епископом Методијем, полиција је примењујући законом прописана овлашћења приступила деблокирању путног правца где су грађани пружили пасиван отпор, наводи полиција.

“Полиција није применљивала средства принуде према епископу Методију”, пише у саопштењу.

Када су се грађани разилазили око 02.55, начелник Центра безбједности Пљевља Драган Славуљ је још једном разговарао са епископом Методијем, а он ни тада није имао примедби на поступање полицијских службеника.

“Није било тешко повређених”

Црногорска полиција демантује и наводе Митрополије да су у овом догађају два лица задобила тешке телесне повреде.

“Након извршених провера, пљеваљској хитној помоћи јавила су се лица која нијесу свештена, са лаким тјелесним повредама, а нико од повређених лица није задржан у пљеваљској болници”, пише у саопштењу

У потискивању масе, како се наводи, и један полицијски службеник је задобио лаке телесне повреде.

Директор болнице: Нико није примљен са преломом, повређен и полицајац

И директор Опште болнице у Пљевљима Едуар Лаловић демантовао је наводе Митрополије о двојици тешко повређених и рекао да током ноћи и јутра у ту болницу нико није примљен са преломом кука и кључне кости.

Навео је да су у болницу примљене четири особе, који су актери синоћне блокаде пута на мосту у Ђурђевића Тари и да је међу њима и један полицајац.

“Сви су имали лаке тјелесне повреде и након прегледа у пљеваљској болници отпуштени су кућама”, рекао је Лаловић Вијестима.

 

Comments are closed.