Misli za svaki dan u godini

PONEDELJAK (36.)

Šta znači „hoditi u istini“? Znači – misliti i osećati kako zahteva istina koja se primi u srce. Istina je da je Bog svugde i da sve vidi. Onaj ko tu istinu prihvati srcem i počne da se ponaša, i iznutra i spolja, kao da je pred njim sam Bog koji vidi sve što se u njemu nalazi – hodi u istini. Istina je da Bog sve drži u svojim rukama i da bez Njega mi ništa uspešno ne možemo učiniti. Onaj ko tu istinu primi k srcu i počne da se u svemu što radi Bogu molitvom obraća za pomoć; onaj ko sve što se sa njim dešava prima kao da je iz ruke Gospodnje – hodi u istini. Istina je da nas smrt može svakog časa uzeti i da nas po smrti odmah čeka sud. Ko tu istinu primi srcem i počne da živi kao da će sledeće minute umreti i predstati sudu Božijem – hodi u istini. Tako treba razumeti i u vezi sa svakom drugom istinom.

UTORAK

Sretenje. Prilikom Sretenja Gospoda okružuju, s jedne strane, pravednost koja ne očekuje spasenje od same sebe – Simeon, i strog život u postu i molitvama, oživljavan verom – Ana; a s druge strane, suštinska, svestrana i nepokolebiva čistota – Djeva Bogomajka, i smirena i ćutljiva poslušnost i predanost volji Božijoj – Josif obručnik. Prenesi sva ta duhovna nastrojenja u svoje srce, pa ćeš i ti susresti Gospoda. Susrešćeš ga ne dok ga nose, već će ti sam prići. Primi ga u naručje srca i zapevaj mu pesmu koja prolazi nebesa i veseli sve anđele i svete.

SREDA

Stoga još govori Gospod: Obratite se meni svim srcem svojim, posteći i plačući i tužeći. I razderite srca vaša, a ne haljine svoje, i obratite se Gospodu Bogu svome, jer je milostiv i žalostiv, spor na gnev i mnogomilostiv… Trubite u trubu, naredite post, proglasite svetkovinu… ženik neka iziđe iz svoje kleti i nevesta iz ložnice svoje… neka plaču sveštenici, sluge Gospodnje, i neka kažu: Oprosti Gospode narodu svome (Joil 2,12-17). Ko još sluša ovaj glas koji se razleže u Crkvi? Kad bi se sa neba nasred trga razlegao gromoviti glas: „Poštedite, ljudi, sami sebe, da bi vas i Gospod poštedeo“, može biti da bi ga neko i čuo i osvestio se od opijenosti pokojem, pohotama i vinom. Sveštenici ne prestaju da vozglašavaju: „Poštedi Gospode!“. Međutim, od Gospoda dolazi strašni odgovor: „Neću poštedeti, jer niko ne traži da ga poštedim“. Svi leđima okrenuti stoje prema Gospodu. Svi su se odvojili od Njega i zaboravili ga.

ČETVRTAK

Teško onima, objavljuje sveti apostol Juda, koji se sablažnjivo ponašaju u zajednici, koji jedu bez zazora, sebe napasajući, koji se penušaju svojim sramotama, koji hode po željama svojim, čija usta govore naduvene reči i koji sebe odvajaju od jedinstva vere. Teško njima! Jer, dolazi Gospod, sa hiljadama svojih svetih anđela, da sudi svima i da izobliči sve nečastive u svim delima koje je počinila njihova nečastivost.

PETAK

Tako ću vas izbaviti, te ćete dobiti blagoslov, obećava Gospod preko proroka Zaharije. No, pod kojim uslovom? Pod tim, da svako govori istinu svome bližnjem, da svoja dela vrši po pravdi, da ne zlopamti u srcu svome na bližnjega svoga, da ne čini lažne zakletve, i da zavoli mir i pravdu. Ako su ovi uslovi ispunjeni, oni će mi, govori Gospod, biti narod i ja ću im biti Bog u istini i pravdi, i među njima će se zacariti blagoslov. Tada će čuti svi na strani i reći će: „Pođimo ka njima da se pomolimo pred licem Gospodnjim, jer smo čuli da je Gospod sa njima“. Tada će doći mnogi narodi da traže Gospoda (Zah.8,7-23). Tako je privlačila Gospodu ljude i narode visoka čistota života pravih Hrišćana. I inače su oni koji žive po duhu Hristovom najbolji i najubedljiviji apostoli Hrišćanstva, pa makar i ćutali.

SUBOTA

A koji su Hristovi, raspeše telo sa strastima i željama. U naše vreme se obrnuo ovaj poredak: sada ne raspinju telo sa njegovim strastima i željama, nego sa proždrljivošću, sa pijanstvom, bludom, igranjem i zabavljanjem! Ni najnemilosrdniji seljak ne muči toliko svoju lenjivu stoku. Kada bi naše telo dobilo slobodu i razum, njegova prva reč bi bila prekor protiv svoje gospodarice-duše, tj. što se ona nezakonito umešala u njegova dela, unela u njega strasti koje su mu strane i muči ga upražnjavajući ih. Zapravo, potrebe našeg tela su proste i bestrasne. Pogledajte na životinje: ne prejedaju se, ne spavaju preko mere, zadovoljavaju svoje telesne potrebe u određeno vreme i zatim čitavu godinu ostaju mirne. Jedino je duša, zaboravivši svoje bolje osobine, iz prostih potreba tela izazvala mnoštvo protivprirodnih stremljenja koja su, po svojoj neumerenosti, postala protivprirodna i telu. Stoga je, da bi se od duše odsekle telesne strasti, nophodno raspinjati telo, samo u sasvim suprotnom smislu od navedenog, tj. ne davati mu dovoljno ni onog što mu je potrebno, ili zadovoljavati njegove potrebe u mnogo manjoj meri nego što zahteva njegova priroda.

NEDELJA SIROPUSNA

Jer ako oprostite ljudima sagrešenja njihova, oprostiće i vama Otac vaš nebeski. Ako li ne oprostite ljudima sagrešenja njihova, ni Otac vaš neće oprostiti vama sagrešenja vaša (Mt.6,14-15). Kakav jednostavan i svima dostupan način spasenja! Tebi se opraštaju gresi pod uslovom da i ti opraštaš grehe bližnjeg prema tebi. Ti si, dakle, sam u svojim rukama. Prelomi sebe i od nemirnih osećanja prema bratu pređi u iskreno mirna – sve je u tome. Dan oproštenja – veliki nebesni dan Božiji! Kada bismo svi iskoristili ovaj dan kako bi trebalo, od hrišćanskih zajednica bi se stvarale rajske zajednice, i zemlja bi se stapala sa nebom…

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Odusevljena sam knjigom i drago mi je da sam je otkrila,dopada mi se kao i Prolog a on mi je omiljena knjiga!

  2. Prorok……sve se je ispunilo šta je on predvideo. Ama, baš SVE!Nesme se zaboraviti , da je on ovo pisao u 19-om veku.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *