Misli za svaki dan u godini

PONEDELJAK

Gospod Isus Hristos je vinova loza, a Hrišćani su grane i izdanci. Mi se na Njega nakalemljujemo verom i plod prinosimo životom po veri. Otac Nebesni je vinogradar, koji vodi brigy o lozi. On odseca granu koja ne donosi ploda, tj. veruje, ali ne živi po veri. Onu, pak, koja donosi plod, tj. koja ne samo veruje, nego se trudi po veri i da živi – On održava. Njoj Bog na svaki način pomaže da se bogati dobrim delima, koja su plodovi vere. Neka po tom zakonu Božijeg delovanja na nas svako uredi svoj život, uvek se sećajući da bez Gospoda ništa ne možemo činiti. Njemu pripadaj u svakoj teškoći. Ime Njegovo presveto i presladosno neka se neodstupno nalazi u tvom umu, srcu i na tvom jeziku.

UTORAK

A kada dođe On, Duh Istine, uvešće vas u svu istinu (Jn.16, 13). Zašto se u logikama ne spominje ovaj izvor saznanja? Ne treba se čuditi što se on ne spominje u neznabožačkim logikama. Međutim, zašto ga nema ni u hrišćanskim? Zar Hrišćanin treba da prestane da bude Hrišćanin i da zaboravi na sva verna i nesumnjiva obećanja koja su mu data kad počne da se služi svojim umom? O gledanju i slušanju se mnogo piše. Dovoljno se objašnjava i postupak uopštavanja i zaključivanja iz viđenog i slušanog. Međutim, kako odgonetnuti značenje svega ostavljeno je na volju dosetljivosti učenika logike. Zašto da mu se ne skrene pažnja: „Imaš obećanja Duha istine; Njemu sledi; Njime se rešava značenje svega postojećeg, jer je Bog izvor njegovog bića“? Zar se zbog tog zaborava nisu sve današnje knjige napunile dosetkama (o svetu Božijem) i pretpostavke se tako rasplodile? Nije teško videti da su one plod dečje uobrazilje.

SREDA

Gospod je pred stradanje govorio svetim apostolima: Još malo i nećete me videti, i opet malo i ugledaćete me (Jn.16,19). Stradanja Gospodnja i Njegova smrt tako su porazili svete apostole da su se oči njihovog uma pomračile i oni prestali da Gospoda gledaju kao Gospoda. Svetlost se sakrila i oni su sedeli u gorkoj i mučnoj tami. No, tu tamu je razvejala svetlost Vaskrsenja Hristovog, i oni su opet ugledali Gospoda. Tako je svoje reči objasnio sam Gospod: Vi ćete zaplakati, govorio je On, i zaridati, a svet će se radovati, i vi ćete žalosni biti, ali će se vaša žalost okrenuti na radost (Jn.16,20). Govore da i svaka duša na putu ka savršenstvu doživljava sličnu teškoću. Tama je sa svih strana okružuje i ona ne zna gde da se dene. Međutim, dolazi Gospod i žalost se pretvara u radost. Slično tome – i žena mora da se pomuči pre nego što donese na svet novog čoveka. Zar odatle ne treba izvesti zaključak: ko to nije iskusio, još se nije rodio kao pravi Hrišćanin!

ČETVRTAK

Zaista, zaista vam kažem da što god zaištete od Oca u ime moje, daće vam (Jn.16,23), rekao je Gospod. On je to naglasio: Zaista, zaista vam kažem. Kako treba da se stidimo što ne umemo da koristimo takvo nelažno obećanje! No, kad bismo se samo stideli. Naprotiv, senka se nadnosi i nad samo obećanje: ono izgleda suviše veliko i neispunjivo. Ne, uzrok je u nama, i uglavnom u tome što se ne osećamo vernim slugama Hristovim, te nam savest ne daje da očekujemo bilo kakvu milost od Gospoda. Biva čak i da poneko dvojedušno pribegava molitvi. Tražeći nešto od Boga, on usput u svojoj molitvi pomene željeno jednom ili dvaput, i zatim odustaje, govoreći: „Bog ne sluša“. Tražeći, međutim, nešto posebno u molitvi, treba da smo uporni i neumorni, slično udovici koja je svojim dosađivanjem i nepravednog sudiju naterala da postupi po njenom traženju. Tražeći nešto u molitvi, pravi molitvenici sa molitvom sjedinjuju post, bdenje, lišavanja svake vrste i svako dobro delo. Pri tome, oni traže mesecima, pa i godinama, a ne jedan dan ili dva. Stoga i dobijaju. Ako želite da imate uspeh u molitvi, njima podražavajte.

PETAK

Kao ti, Oče, što si u meni i ja u tebi, da i oni u nama jedno budu… ja u njima i ti u meni (Jn.17,21-23). Eto zlatnog lanca koji nas vezuje za Božanstvo. Mi smo otpali, ali je ustao Posrednik koji je jedno sa Bogom Ocem i postao jedno sa nama. Postajući jedno s Njim, mi se sjedinjujemo s Njim i, kroz Njega, s Bogom Ocem. Slava bezgraničnoj milosti Tvojoj prema nama Triipostasni Bože, koji si blagovoleo ca ustrojiš za nas tako svetao put ka oboženju! Visoko nas je podigao Gospod. Ne odriči se toga dobročinstva, ispovedaj milost i hvali neizrecivu blagost! Odričući se takve visine ti misliš da se smiravaš, a u stvari pokazuješ grubu neblagodarnost i nebrigu prema visokom daru. Znaj da sredine nema: ili sve ili ništa. Ako nećeš visinu, ostaćeš u gorkom poniženju, i vremeno i večno.

SUBOTA

Neka se niko ne razlenji da pomene svoje roditelje. Međutim, treba pominjati i sve pravoslavne Hrišćane, i ne samo u ovaj dan, nego u svako vreme i na svakoj molitvi. I sami ćemo tamo biti i trebaće nam tada takva molitva kao bednome kora hleba i čaša vode. Seti se da je molitva o preminulima snažna svojom opštošću – time što se uznosi od strane cele Crkve. Crkva diše molitvom. U prirodnom poretku pri bremenitosti diše majka, a sila disanja prelazi i na dete. Tako i u blagodatnom poretku stvari – Crkva diše opštom molitvom svih, a sila molitve prelazi i na usopše koji se nalaze u nedrima Crkve. Jer, ona se sastoji iz živih i mrtvih, iz onih koji vojuju i onih koji su u slavi. Ne olenji se da na svakoj molitvi pominješ sve otišle oce i bpaćy našu. Neka to bude tvoja milostinja za njih…

NEDELJA SVETE PEDESETNICE

Svršila se ikonomija kašeg spasenja! Dejstva svih Lica Presvete Trojice u ovom delu su od sada stupila na snagu. Što je blagovoleo Bog Otac, što je u sebi ispunio Sin Božiji – sada je Duh Sveti sišao da udeli verujućima. Jer, spasenje naše je po predznanju Boga Oca, osvećenjem Duha za poslušanje i kropljenje krvlju Isusa Hrista (1.Pt.1,2). Toga radi se i krštavamo u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, obavezujući se da držimo sve što nam je zapovedio Gospod (Mt.28,19-20). Oni koji ne ispovedaju Presvetu Trojicu, ne mogu imati udela u spasonosnim dejstvima Njenih Lica, i stoga – ni spasenje ne mogu steći. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, Trojici jednosuš(t)noj i nerazdeljnoj, koja nam je predala ispovedanje o sebi! „Oče Svedržitelju, Slove i Duše, u trima Ipostasima presuštastveno i prebožanstveno sjedinjavajuće jestastvo, u Tebe se krstismo i Tebe blagosiljamo u sve vekove“.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Odusevljena sam knjigom i drago mi je da sam je otkrila,dopada mi se kao i Prolog a on mi je omiljena knjiga!

  2. Prorok……sve se je ispunilo šta je on predvideo. Ama, baš SVE!Nesme se zaboraviti , da je on ovo pisao u 19-om veku.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *