Misli za svaki dan u godini

PONEDELJAK (6. NEDELJE POSTA)

Ovako govori Gospod: Učim te da bi napredovao, vodim te putem kojim treba da ideš. O, da si pazio na zapovesti moje! Mir bi tvoj bio kao reka i pravda tvoja kao valovi morski; i semena bi tvoga bilo kao peska i poroda utrobe tvoje kao zrna njegovih. No, i sada se ime tvoje neće zatrti ni istrebiti preda mnom. No, pod kojim uslovom? Iziđi iz Vavilona (Is.48,17-20). Vavilon je obraz svestrane grehovnosti. Ostavi greh, obrati se Gospodu svim srcem svojim i svim mislima svojim, te On neće pominjati tvoje grehe, i predaće zaboravu nepravde tvoje. Opet ćeš biti u okrilju Njegove milosti. Idi samo putem kojim te On uči, pa će tvoj unutrašnji mir biti kao reka, blage misli srca tvoga kao pesak, a kao zrna njegova – plodovi tvoje vrline.

UTORAK

Ko zatiskuje uho svoje od vike ubogoga, vikaće i sam, ali neće biti uslišen (Prič.21,13). A mi se često čudimo zbog čega Gospod ne sluša naše molitve? Eto uzroka! Zbog toga što je zaista bilo slučajeva kada smo zatvarali svoje uši od reči kojima su nas molili potrebiti. Stoga ni nas Gospod ne sluša. Međutim, još nije velika teškoća ako nas Gospod ne sluša u moljenjima za nešto vremensko. No, teško nama kada On neće da nas čuje onda kad se molimo za otpuštenje grehova naših. A On će to započeti kada vapaj onih koje smo prezreli bude snažniji od naših molitava. Treba da požurimo da odstranimo tu krajnju bedu po primeru Zakheja, kome je Gospod, za njegovu mudru odluku rekao: Danas dođe spasenje domu ovome.

SREDA

Uzvikni, govori Gospod svetom proroku Iliji, i ne poštedi, izobličavajući bezakonja mojih ljudi. A šta su uradili ljudi? Traže me i žele da mi se približe. Zar je to greh? Zar nisu oni to i dužni činiti? Da, jesu dužni. Međutim, oni to ne čine kao što treba. Očekuju da u tome uspeju jedino sa postom, ne brinući o delima pravde i ljubavi. „I post mi je prijatan,- govori Gospod,- ali samo tada kad, smirujući svoje telo, opraštaju uvrede, ostavljaju dugove, hrane gladne, beskućnike uvode u dom, odevaju nage. Kada sve to bude pratilo post, moći će da me traže i da mi se približe“: Tada će sinuti videlo tvoje kao zora… i slava Božija će te obujmiti; tada ćeš prizvati i Gospod će te čuti; vikaćeš i reći će: Evo me… I Gospod će te voditi vazda (Is.58,111).

ČETVRTAK

Slušaj sine moj i budi mudar i ispravljaj misli srca svoga (Prič.23,19). Iz srca stalno izlaze misli, nekada dobre, ali većinom zle. Zle nikako ne treba prihvatati. Pa čak ni dobre ne treba uvek ispunjavati, jer se dešava da i dobre misli nisu umesne s obzirom na date prilike. Eto zašto se preporučuje pažnja prema sebi i obazrivost prema svemu što izlazi iz srca – i zlo treba odbacivati i o dobrome rasuđivati i ispunjavati samo ono što se pokaže istinski dobrim. Najbolje bi, međutim, bilo sasvim zaključati srce kako iz njega ne bi ništa izlazilo niti šta ulazilo bez odluke uma. Najbolje bi bilo da um u svemu prethodi, usmeravajući pokrete srca. Um je takav jedino ukoliko je – um Hristov. Radi se, dakle, o tome da se umom i srcem sjedinjavamo sa Hristom kako bi sve u nama bilo ispravno.

PETAK

Okončani su dani svete Četrdesetnice! Sada neka svaki sedne i pogleda na rezultat – šta je bilo na početku, a kako je sada? Bila je trgovina – i kakav je dobitak? Ima li bar male zarade? Mi smo stupili na trkalište i šta: da li smo trčali, i da li smo, trčeći, postigli očekivano? Bitka je bila objavljena i šta: da li smo se naoružali, da li smo se tukli i, boreći se, da li smo pobedili ili pali? Oprezni i bodri posnici, koji su se trudili skrušenim i smirenim srcem, ne mogu a da se ne raduju, osvrćući se unatrag. A mi lenjivi i telougodnici, koji smo se samo oko strasti i utešenja paštili, možemo se samo stideti. Međutim, ni toga nema. Jer, postoje neki koje biju a oni uopšte ne osećaju bol pošto im je čelo gvozdeno, a vrat od železa.

SUBOTA

Lazare, iziđi napolje! (Jn.11,43). Kod onoga koji poseduje vrednu Martu, tj. svestranu vrlinu, i Mariju, koja sedi pored nogu Isusovih, tj. pažljivo i toplo obraćanje Gospodu svim srcem, doći će sam Gospod i vaskrsnuti njegovog Lazara – tj. duh njegov, razrešivši ga od svih duševno-telesnih veza. Tada će u njemu početi istinski nov život, u telu – netelesni i na zemlji – ne zemaljski. To će biti istinsko vaskrsenje u duhu, pre budućeg vaskrsenja telom!

ŠESTA NEDELJA POSTA – CVETNA

Mnogo je naroda izašlo na doček Gospodu koji je svečano, kao car, ulazio u Jerusalim. Ko tada nije klicao: Osana Sinu Davidovom! No, prošlo je samo četiri dana i taj isti narod je tim istim jezicima vikao: „Raspni, raspni ga!“ Kakav čudan obrt! No, zašto se čuditi? Zar ne činimo i mi isto kada, po primanju Svetih Tajni Tela i Krvi Gospodnje, odmah po izlasku iz crkve sve zaboravljamo – i svoju pobožnost i Božiju milost prema nama, predajući se, kao i ranije, delima samougađanja, najpre malim, a zatim i velikim. Može biti da još ne prođe ni četiri dana, a mi sami u sebi raspinjemo Gospoda, premda i ne vičemo drugima: „Raspni ga“! I sve to Gospod vidi i trpi! Slava dugotrpeljivosti Tvojoj, Gospode!

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Odusevljena sam knjigom i drago mi je da sam je otkrila,dopada mi se kao i Prolog a on mi je omiljena knjiga!

  2. Prorok……sve se je ispunilo šta je on predvideo. Ama, baš SVE!Nesme se zaboraviti , da je on ovo pisao u 19-om veku.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *