MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Blagodarnost za izbavljenje od strasti i smutnji vražijih
 
Gospode! Blagodarim Ti od sveg srca, jer si me bezbroj puta spasao od beščašća, nasilja, besnila strasti i ugasio raspaljene prema meni strele nečastivog i mirom ograđivao dušu moju i rosom blagodati Tvoje osvežavao je. Slava Tebi, Mnogomilostivi i Svesilni, jer do sada blagodaću Tvojom ostajem ceo i nepovređen bez obzira na bezbrojna lukavstva nada mnom nevidljivih i najzlobnijih neprijatelja, koji žele da me progutaju. Znam, Gospode, kao što me i od svih njihovih smutnji i kleveta izbavljaš i spasavaš, kakvim znaš sudbama, za Carstvo Tvoje Nebesko, i ne samo mene, nego i sve koji blagočestivo žive i koji su oklevetani od duhova zlobe: jer je Tvoje da miluješ i spasavaš one koji žele i štaviše, one koji ne žele spasenje. Hteo ja, rečeno je, ili ne hteo, spasi me (mol. več. Sv. Jov. Dam.).
Vladiko moj, Gospode Isuse Hriste! Moj brzi, najhitriji, nedokučivi Zastupniče! Blagodarim Ti od sveg srca moga, što si me Ti milostivo čuo, kada sam Te u pomračenju, teskobi i plamenu vražijem pozvao, munjevito, moćno, blago izbavio si me od neprijatelja mojih i darovao mome srcu širinu, lakoću, svetlost! Vladiko, kako sam se zlopatio od smutnji vražijih, kako si mi blagovremeno pružio pomoć i kako je jasna bila Tvoja svemoguća pomoć! Slavim dobrotu Tvoju, radoposlušni Vladiko, nado očajnih; slavim Te jer nisi posramio moje lice na kraju, no si me milostivo izbavio od tame i beščašća adskog. Pa kako posle toga mogu ikada da očajavam u Tvojoj pažljivosti i pomilovanju mene okajanoga? Uvek, uvek ću prizivati sladčajše ime Tvoje, Spasitelju moj; Ti si neizreciva Blagost kao što si svagda, tako i u buduće, spasi me prema neizmernom milosrđu Tvome, jer ime je Tvoje Čovekoljubac i Spas!

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *