MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Pokajnička molitva protiv đavolskog uninija
 
Kada zgrešiš po pedeseti i stoti put u toku dana i tobom ovlada krajnje đavolsko uninije i beznađe u Božije milosrđe, reci iz dubine duše sa Metafrastom:
„Znam, Vladiko moj, da bezakonja moja nadvisiše glavu moju, ali je bezmerna veličina milosrđa Tvoga i neiskazana milost nezlobive dobrote Tvoje, i nema greha koji pobeđuje čovekoljublje Tvoje. Stoga, čudesni Care, nezlobivi Gospode, učini čudo milosti Tvoje na meni grešnom, pokaži silu dobrote Tvoje, i obelodani jačinu samilosnog milosrđa Svog, i primi mene grešnog koji se obraćam. Primi me, kao što si primio bludnog sina, razbojnika, bludnicu; primi me koji sam ti neizmerno zgrešio i rečju i delom i sramnom pohotom i nerazumnom pomišlju, i nemoj me izobličiti pravednim sudom Tvojim, i nemoj me kazniti pravednim gnevom Tvojim. Pomiluj me, Gospode, jer sam ne samo nemoćan nego sam i Tvoje stvorenje. Ti si, Gospode, utvrdio na meni strah Tvoj, a ja pred Tobom učinih zlo. U Tebe se uzdam, Bože moj! Ako postoji nada na moje spasenje, ako čovekoljublje Tvoje pobeđuje mnoštvo bezakonja mojih, budi mi Spasitelj, i po milosrđu Svom i po milosti Svojoj otpusti, ostavi mi sve, što Ti zgreših, jer se duša moja ispuni mnogim gresima, i u meni nema nade na spasenje. Pomiluj me, Bože, po velikoj milosti Svojoj, i nemoj mi uzvratiti po delima mojim, i nemoj me osuditi po postupcima mojim, nego obrati, zaštiti, izbavi dušu moju od zala koja rastu zajedno sa njom, i od zlih pothvata; spasi me radi milosti Svoje, neka onde gde se umnoži greh, još većma izobiluje blagodat Tvoja; i ja ću te hvaliti i proslavljati u sve dane života svoga. Jer si Ti Bog onih što se kaju i Spasitelj onih što greše“ (4. molitva za Sv. Pričešće).

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *