MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Potrebno je sebe primoravati na molitvu
 
Kažu: ako nemaš volje nemoj da se moliš, lukavo telesno mudrovanje; nemoj da prestaješ da se moliš, inače ćeš sasvim da odustaneš od molitve; telo to i hoće. Carstvo nebesko s naporom se osvaja (Mt. 11, 12); bez samoprinuđivanja na dobro nećeš se spasiti.
Ljudima koji se malo mole slabo je srce; i eto, kada oni žele da se mole, njihovo se srce raslabljuje a raslabljuju se i njihove ruke, telo i misli, i teško im je da se mole. Treba savladati sebe: potruditi se da se moliš svim srcem, zato što je dobro i lako moliti se svim srcem.
Učite da se molite, prinuđavajte sebe na molitvu: u početku će da bude teško, a zatim, što više budete sebe prinuđavali, to će biti lakše; ali u početku uvek treba sebe prinuđavati.
Spoznaj, čoveče, bedu svoje duše i snažno, neprestano se moli Spasitelju ljudi, da bi te On spasao od nje. Ne govori u sebi: ja nisam u opasnosti, ja nisam u bedi, meni nije potrebno da se često i mnogo molim za izbavljenje iz nevolje, koja me ne snalazi i za koju ne znam. To i jeste beda, što ti, s obzirom da si u velikoj nevolji, ne znaš svoju bedu; to je tvoja nevolja gresi tvoji.
Duhovni i telesni život se razilaze, ne slažu se; zbog toga se u telu nekada osećaš prekrasno a u duši, u srcu ne. Počni da se moliš i videćeš da ti je srce zadebljalo, obukao se, udebljao se, raširio se i zaboravio Boga (Druga[1] 32; 15,18) i teško ti je da se moliš, iako si zdrav i pun snage; kada prestaneš da se moliš, opet će da ti bude lako; ali to je grehovna lakoća.
Ne veruj svome telu, koje te ugrožava nesposobnošću za vreme molitve: laže. Kada počneš da se moliš videćeš da će telo da postane tvoj pokorni sluga. Molitva će i njega da oživi. Pamti uvek da je telo lažljivo.
 


 
NAPOMENE:

  1. Druga knjiga ponovljenih zakona u Daničićevom prevodu je Peta knjiga Mojsijeva (prim. prev.)
Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *