NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Potrebno je sebe primoravati na molitvu
 
Kažu: ako nemaš volje nemoj da se moliš, lukavo telesno mudrovanje; nemoj da prestaješ da se moliš, inače ćeš sasvim da odustaneš od molitve; telo to i hoće. Carstvo nebesko s naporom se osvaja (Mt. 11, 12); bez samoprinuđivanja na dobro nećeš se spasiti.
Ljudima koji se malo mole slabo je srce; i eto, kada oni žele da se mole, njihovo se srce raslabljuje a raslabljuju se i njihove ruke, telo i misli, i teško im je da se mole. Treba savladati sebe: potruditi se da se moliš svim srcem, zato što je dobro i lako moliti se svim srcem.
Učite da se molite, prinuđavajte sebe na molitvu: u početku će da bude teško, a zatim, što više budete sebe prinuđavali, to će biti lakše; ali u početku uvek treba sebe prinuđavati.
Spoznaj, čoveče, bedu svoje duše i snažno, neprestano se moli Spasitelju ljudi, da bi te On spasao od nje. Ne govori u sebi: ja nisam u opasnosti, ja nisam u bedi, meni nije potrebno da se često i mnogo molim za izbavljenje iz nevolje, koja me ne snalazi i za koju ne znam. To i jeste beda, što ti, s obzirom da si u velikoj nevolji, ne znaš svoju bedu; to je tvoja nevolja gresi tvoji.
Duhovni i telesni život se razilaze, ne slažu se; zbog toga se u telu nekada osećaš prekrasno a u duši, u srcu ne. Počni da se moliš i videćeš da ti je srce zadebljalo, obukao se, udebljao se, raširio se i zaboravio Boga (Druga[1] 32; 15,18) i teško ti je da se moliš, iako si zdrav i pun snage; kada prestaneš da se moliš, opet će da ti bude lako; ali to je grehovna lakoća.
Ne veruj svome telu, koje te ugrožava nesposobnošću za vreme molitve: laže. Kada počneš da se moliš videćeš da će telo da postane tvoj pokorni sluga. Molitva će i njega da oživi. Pamti uvek da je telo lažljivo.
 


 
NAPOMENE:

  1. Druga knjiga ponovljenih zakona u Daničićevom prevodu je Peta knjiga Mojsijeva (prim. prev.)
Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *