NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Đavo i naša plot trude se da spreče molitvu
 
Od preblagog i darežljivog Boga mogu da se dobiju molitvom vere sva duhovna i neophodna materijalna blaga, samo kada bi želja za tim bila iskrena i molitva vatrena. I kakve nam molitve Crkva stavlja u usta! Onakve kakvima je moguće privoleti Gospoda na svaku milost prema nama, na svaki dobri dar. Vrag, znajući blagost Božiju i snagu molitve, na sve načine se trudi da nas odvrati od molitve ili za vreme molitve rasejava naš um, zadržava nas raznim strastima i pristrašćima žitejskim ili žurbom, smutnjom i drugim.
Evo, ti se moliš, tvoja molitva vrši se uspešno, ti imaš unutrašnje osvedočenje da je Gospod čuje i da je blagonaklon prema njoj; imaš mir u mislima, lako ti je i sladosno na srcu; ali pred kraj tvoje molitve zbog najneznatnijeg slabljenja tvoga srca i pomisli, u tvoje srce ubacuje se nekakvo teško breme, oganj koji raslabljuje srce i ti osećaš krajnju težinu molitve i odvraćanje od nje umesto pređašnje lakoće i raspoloženja prema njoj. Ne očajavaj, prijatelju, to su podvale vraga, koji voli da nam se podsmeva, posebno na kraju naših blagočestivih zanimanja, da bi smo upali u uninije i ujedno upropastili sve svoje ranije napore u svetom delu. Nauči iz toga da ubuduće ne gasiš svoj duh ni na trenutak u toku molitve, da se moliš u duhu i istini neraslabljeno i ne obmanjuj Gospoda u molitvi ni jednom rečju, tj. ni jednu reč ne izgovaraj pritvorno, licemerno, neka cela tvoja molitva bude samo izražavanje istine, lira Duha Svetoga, i ni jednom rečju ne služi laži vražijoj i ne budi truba đavolova. A za skidanje vražijeg bremena sa tvoje duše i za gašenje njegovog ognja pomoli se usrdno Gospodu, priznajući pred Njim od srca svoju krivicu – licemerje za vreme vršenja molitve, i dobićeš olakšanje i mir. Ne žuri se, sve govori i radi mirno. Uspećeš. Vrag užurbava i smućuje, jer od smućene užurbanosti nema koristi.
Kada za vreme molitve tvojim srcem ovlada uninije i seta, znaj da to dolazi od đavola, koji se na sve načine trudi da te zaustavi u molitvi. Jačaj, hrabri se, i misleći na Boga, odagnaj to ubistveno osećanje. Zapamtite: ako ne u mislima, a ono u srcu vrag često pojačava hule na ime Boga Svedržitelja. U čemu se sastoji ta hula na Boga u srcu? Sumnja, neverovanje, uninije, netrpljenje Božijih pouka i roptanje, sve strasti. Neverovanjem u istinu i blagost Božiju vrag izriguje hulu na istinu, blagost i svemoć Božiju; uninijem takođe na Njegovu blagost, uopšte porivom ljudskih strasti huli sveblagi Promisao i istinitost Božiju.
Ne daj da te u molitvi pobedi telo i vrag, koji dejstvuje kroz njega; ne laži jezikom svojim, no govori istinu u srcu svom[1] (Ps. 14,3); tako misli i osećaj sam, kao što govoriš u molitvi, a ne kao da ti je na jeziku med, a na srcu led; jednom će da pobedi vrag, nakon toga ćeš već morati da braniš sebe, svoju slobodu od njega, kao vragom osvojeno parče zemlje, a tvoje srce će da odstupi od Gospoda. Ničim ne potcenjuj duhovni život, ništa ne smatraj malim i da ne zaslužuje veliku pažnju: kroz male grehove đavo vodi do velikih. Najvažnije pri tome je: da se trudiš da budeš svagda srcem u istini. Kada je teže boriti se sa telom, tada i pokaži svoju čvrstinu, tada nemoj da slabiš u borbi, kao dobri vojnik Hristov.
Pri lenjosti i okamenjenosti srca ljudi se ponekad zbog malodušnosti i nestrpljenja ponašaju preterano slobodno s Bogom u molitvi i dozvoljavaju sebi razne čudne stvari u glasu i kretanju, koje označavaju: nestrpljenje, nezadovoljstvo, roptanje i čak drskost prema Bogu. Na sve načine se treba čuvati od toga i savladavati svoju lenjost. Treba pobeđivati vraga i svoje strasti.
 


 
NAPOMENE:

  1. Ovo je bukvalni prevod originalnog teksta, u prevodu Psaltira Vladike Atanasija ovo je razdeljeno u dva stiha, drugi i treći (prim. prev.)
Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *