MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Đavo i naša plot trude se da spreče molitvu
 
Od preblagog i darežljivog Boga mogu da se dobiju molitvom vere sva duhovna i neophodna materijalna blaga, samo kada bi želja za tim bila iskrena i molitva vatrena. I kakve nam molitve Crkva stavlja u usta! Onakve kakvima je moguće privoleti Gospoda na svaku milost prema nama, na svaki dobri dar. Vrag, znajući blagost Božiju i snagu molitve, na sve načine se trudi da nas odvrati od molitve ili za vreme molitve rasejava naš um, zadržava nas raznim strastima i pristrašćima žitejskim ili žurbom, smutnjom i drugim.
Evo, ti se moliš, tvoja molitva vrši se uspešno, ti imaš unutrašnje osvedočenje da je Gospod čuje i da je blagonaklon prema njoj; imaš mir u mislima, lako ti je i sladosno na srcu; ali pred kraj tvoje molitve zbog najneznatnijeg slabljenja tvoga srca i pomisli, u tvoje srce ubacuje se nekakvo teško breme, oganj koji raslabljuje srce i ti osećaš krajnju težinu molitve i odvraćanje od nje umesto pređašnje lakoće i raspoloženja prema njoj. Ne očajavaj, prijatelju, to su podvale vraga, koji voli da nam se podsmeva, posebno na kraju naših blagočestivih zanimanja, da bi smo upali u uninije i ujedno upropastili sve svoje ranije napore u svetom delu. Nauči iz toga da ubuduće ne gasiš svoj duh ni na trenutak u toku molitve, da se moliš u duhu i istini neraslabljeno i ne obmanjuj Gospoda u molitvi ni jednom rečju, tj. ni jednu reč ne izgovaraj pritvorno, licemerno, neka cela tvoja molitva bude samo izražavanje istine, lira Duha Svetoga, i ni jednom rečju ne služi laži vražijoj i ne budi truba đavolova. A za skidanje vražijeg bremena sa tvoje duše i za gašenje njegovog ognja pomoli se usrdno Gospodu, priznajući pred Njim od srca svoju krivicu – licemerje za vreme vršenja molitve, i dobićeš olakšanje i mir. Ne žuri se, sve govori i radi mirno. Uspećeš. Vrag užurbava i smućuje, jer od smućene užurbanosti nema koristi.
Kada za vreme molitve tvojim srcem ovlada uninije i seta, znaj da to dolazi od đavola, koji se na sve načine trudi da te zaustavi u molitvi. Jačaj, hrabri se, i misleći na Boga, odagnaj to ubistveno osećanje. Zapamtite: ako ne u mislima, a ono u srcu vrag često pojačava hule na ime Boga Svedržitelja. U čemu se sastoji ta hula na Boga u srcu? Sumnja, neverovanje, uninije, netrpljenje Božijih pouka i roptanje, sve strasti. Neverovanjem u istinu i blagost Božiju vrag izriguje hulu na istinu, blagost i svemoć Božiju; uninijem takođe na Njegovu blagost, uopšte porivom ljudskih strasti huli sveblagi Promisao i istinitost Božiju.
Ne daj da te u molitvi pobedi telo i vrag, koji dejstvuje kroz njega; ne laži jezikom svojim, no govori istinu u srcu svom[1] (Ps. 14,3); tako misli i osećaj sam, kao što govoriš u molitvi, a ne kao da ti je na jeziku med, a na srcu led; jednom će da pobedi vrag, nakon toga ćeš već morati da braniš sebe, svoju slobodu od njega, kao vragom osvojeno parče zemlje, a tvoje srce će da odstupi od Gospoda. Ničim ne potcenjuj duhovni život, ništa ne smatraj malim i da ne zaslužuje veliku pažnju: kroz male grehove đavo vodi do velikih. Najvažnije pri tome je: da se trudiš da budeš svagda srcem u istini. Kada je teže boriti se sa telom, tada i pokaži svoju čvrstinu, tada nemoj da slabiš u borbi, kao dobri vojnik Hristov.
Pri lenjosti i okamenjenosti srca ljudi se ponekad zbog malodušnosti i nestrpljenja ponašaju preterano slobodno s Bogom u molitvi i dozvoljavaju sebi razne čudne stvari u glasu i kretanju, koje označavaju: nestrpljenje, nezadovoljstvo, roptanje i čak drskost prema Bogu. Na sve načine se treba čuvati od toga i savladavati svoju lenjost. Treba pobeđivati vraga i svoje strasti.
 


 
NAPOMENE:

  1. Ovo je bukvalni prevod originalnog teksta, u prevodu Psaltira Vladike Atanasija ovo je razdeljeno u dva stiha, drugi i treći (prim. prev.)
Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *