MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Kako se moliti za ispravljanje bližnjih
 
Ako želiš nekoga da ispraviš od nedostataka, ne misli da ćeš ga ispraviti samo svojim sredstvima: sami mi više kvarimo stvar svojim sopstvenim strastima, na primer gordošću i proizišlom od toga razdražljivošću; No prenesi na Gospoda brigu svoju (Ps. 54, 23) i pomoli se Njemu koji ispituje naša srca i bubrege (ar. Ps. 7, 10), od sveg srca, da bi On Sam prosvetlio um i srce čoveka; ako On uvidi da tvoja molitva diše ljubavlju i izlazi od sveg srca, onda će sigurno da ispuni želje tvoga srca i ti ćeš uskoro reći videvši promenu u onom za šta se moliš: ova je izmena desnice Višnjega (Ps. 76,11)
Za oproštaj sagrešenja drugih moli se onako kako se moliš i za oproštaj svojih sagrešenja, kada oni poražavaju tugom i teskobom tvoju dušu, pobeđuju te bolećivošću, u skrušenju srca i sa suzama moliš Boga za pomilovanje; podjednako se moli i za spasenje drugih, kao i za svoje sopstveno. Ako dostigneš to i pretvoriš u naviku, onda ćeš dobiti od Gospoda obilje duhovnih darova, darova Duha Svetoga, Koji voli dušu koja saoseća u spasenju drugih zato što Sam On, Svesveti Duh, na sve načine hoće da spase sve nas, samo da My se ne protivimo, da naša srca ne otvrdnu. Sam Duh se moli za nas uzdisajima neizrecivim (Rim. 8, 26).
Gospodu, kao najčedoljubivijem Ocu, prijatno je kada se mi iskreno molimo za ljude Njegovu decu, i kao što roditelji, na molbu dobre i blagonaravne dece svoje, miluju nevaljalu, ćudljivu i zlonaravnu decu, tako Otac Nebeski, posle molitve onih koji su Njegovi (2. Tim. 2,19) ili posle molitava sveštenika Njegovih, obučenih blagodaću, za narod, miluje i nedostojne, kao što je pomilovao i milovao nepokorni i roptajući jevrejski narod u pustinji na molitve Mojsija. Ali, kakva je to vatrena molitva bila!
Post Mojsijev za neuzdržljivost Izrailjaca. Stradanja svetih za našu razneženost; njihovi postovi i odricanja za naše neuzdržanje i raskoš; njihove vatrene molitve za nas lenje za molitvu. Post Gospoda našeg Isusa Hrista za naše neuzdržanje. Njegove raširene ruke na krstu za naše pružene ruke prema zabranjenom drvetu i prema svemu zabranjenom po Božijim zapovestima. Zamenjivost naših molitava za druge za opravdanje onih, za koje se molimo; zamenjivost naših podviga i vrlina za druge, na primer molitve i milostinje za umrle i za žive. Tako su molitve sa suzama majke Avgustinove za sina svoga spasile Avgustina.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *