MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Molitve koje vršimo po nečijoj molbi za nekoga
 
Ne propuštaj priliku da se moliš za nekog čoveka na njegovu molbu ili za njega na molbu njegove rodbine, prijatelja, poštovalaca ili poznanika. Gospod sa blagonaklonošću gleda na molitvu naše ljubavi i na našu smelost pred Njim. Osim toga, molitva za druge je veoma korisna i onome ko se moli za druge; ona čisti srce, utvrđuje veru i nadu u Boga i rasplamsava ljubav prema Bogu i bližnjem. Moleći se, govori: Gospode! Ti možeš to i to da učiniš ovome slugi Tvome; učini mu to, jer ime je Tvoje Svemogući i blagi Čovekoljubac Ako mi, zli budući, umijemo dape dobre davati ne samo svojoj deci, nego i tuđoj, koliko ćeš Ti više dati svih mogućih dobara onima koji Te mole? (Mt. 7, 11)
Ne budi lenj da se moliš usrdno za druge, na njihovu molbu ili sam od sebe i zajedno sa njima i dobićeš milost od Boga: blagodat Božiju u srcu kojom se naslađuješ i ukrepljuješ u veri i ljubavi prema Bogu i bližnjem. To su reči istine; one izlaze iz iskustva. Mi se obično ne molimo baš rado, nego više po nuždi ili navici, molimo se za druge bez punog učestvovanja srca; trebaš sebe prinuditi da se moliš od sveg srca, sa velikom verom, sa velikom smelošću, da dobijemo veliku i bogatu milost od milosrdnog i mnogodarežljivog Boga. Ali neka ište, rečeno je, s vjerom, ne sumnjajući ništa; jer koji sumnja on je kao morski val što ga vjetar podiže i vitla (Jak. 1, 6). Gospodu, tome zajedničkom Ocu svih, prijatno je kada se mi sa voljom, sa verom i ljubavlju molimo jedan za drugoga, jer On jeste Ljubav, spremna da pomiluje sve zbog uzajamne ljubavi. Sveti Duh je rekao: molite se Bogu jedni za druge, da ozdravite (Jak. 5, 16). Vidiš, kako je prijatna Bogu i delotvorna molitva jednih za druge.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *