MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Neophodno je moliti se za sve
 
Kada se moliš, trudi se da se više moliš za sve, nego za sebe samoga, i za vreme molitve živo predstavljaj sve ljude zajedno sa sobom kao jedno telo, a svakog odvojeno kao ud tela Hristovog i kao svoj sopstveni ud: jer smo ydovu jedan drugome (Ef. 4, 25); moli se za sve tako, kao što se moliš za sebe, sa istom takvom iskrenošću i toplinom; njihove nemoći, bolesti smatraj svojim nemoćima i bolestima; njihovo duhovno neznanje, njihove grehe i strasti- svojim neznanjem, svojim gresima i strastima; njihova iskušenja, napasti i raznovrsne nevolje – svojim iskušenjima, napastima i nevoljama. Takvu molitvu sa velikom blagonaklonošću prima Otac Nebeski taj zajednički za sve sveblagi Otac, ne Gleda ko je ko (Rim. 2,11), nema ni sjenke promjene (Jak. 1,17), ta Ljubav, koja je bezgranična, svu tvar obuhvata i čuva.
U molitvi treba da imamo na umu da smo mi udovi jedan drugom i treba da se molimo za sve, kao što molitva Oče naš ukazuje. Apostoli i svi sveti su primer toga. Ako budeš to imao na umu i ako se budeš molio za druge, onda će se i sveti Anđeli moliti za nas, kao članovi jednog Carstva Hristovog, jedne Crkve, jednog tela. I kakvom mjerom mjerite, onakvom će vam se mjeriti (Mt. 7,2).

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *