MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Naša molitva u ime svih[1], pobuđuje nas na neprestanu uzajamnu ljubav
 
Na šta nas pobuđuje Sveta Crkva kada i u domaćoj i u crkvenoj molitvi stavlja u naša usta molitve u ime svih, a ne u ime jednoga? Pobuđuje nas na neprestanu uzajamnu ljubav, da bismo uvek i u svemu, u molitvi i u svakodnevnom obraćanju, voleli jedni druge, kao sebe, da bismo podražavajući Boga u tri Lica, koja sačinjavaju najviše jedinstvo, i sami bili jedno od mnogih sastavljeno. Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u Meni i Ja u Tebi; da i oni u Nama jedno budu (Jn. 17,21). Molitva je zajednička za sve i u životu nas uči da delimo svakodnevne potrebe sa drugima, da bi i u životu kod nas sve bilo zajedničko i kao jedno, da bi se u svemu videla uzajamna ljubav, takođe da bi sve svoje sposobnosti upotrebljavali u korist drugih, ko kako može, da ne bi skrivali svoj talanat u zemlju, da ne bi bili egoisti i lenjivci. Ako si mudar daj savet onom koji nije mudar; ako si obrazovan nauči neukog; ako si jak pomozi nejakome; ako si bogat pomozi siromahu.
 


 
NAPOMENE:

  1. U originalu stoji „NAŠA MOLITVA OT LICA VSEH“. Ovde se misli na molitvu u kojoj jedno lice predstavlja sva druga lica, kao jedan ud celo telo i obraća se Gospodu za pomilovanje svih, ali ne navodeći njihova imena Na primer, kada kažemo: Pomiluj nas, Gospode, pomiluj nas!
Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *