MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
U molitvi za žive i umrle neophodno je da se oni usrdno pominju
 
Moleći se za žive i umrle i izgovarajući njihova imena, potrebno je od sveg srca, sa ljubavlju izgovarati ta imena, kako bi nosili u duši ta lica, čija se imena pominju kao dojilja kada neguje svoju djecu (1. Sol. 2, 7), i pamtili da su oni udovi naši i udovi Hristovog tela (sr. Ef. 4, 25; 5, 30); nije dobro da se pred licem Božijim samo nabrajaju jezikom njihova imena bez učešća i ljubavi srca. Treba da se pomisli da Bog gleda na srce, da i oni, za koja se molimo potrebuju baš to od nas, prema dugu. hrišćanske ljubavi, bratske saosećajnosti i ljubavi. Velika je razlika između bezosećajnih nabrajanja imena i njihovog usrdnog pominjanja: jedno od drugog razlikuje ce kao nebo i zemlja. Ali, ime Samog Gospoda, Prečiste Njegove Majke, Svetih Anđela i Svetih Božijih ljudi po preimućstvu treba prizivati uvek čistog srca, sa verom i plamenom ljubavlju; uopšte, reči molitve ne treba prebirati samo jezikom, kao da vrtiš prstom u knjizi listove papira ili kao da brojiš novac; trebalo bi da reči izviru kao izvor žive vode iz svoga vrela, da bi bile iskreni glas srca, a ne tuđa pozajmljena odeća, iz tuđih ruku.
Kada se naglas ili u sebi moliš za druge, na primer za svoje ukućane ili za druge, iako to oni i nisu tražili od tebe, moli se za njih sa takvom istom toplinom i usrdnošću, kao što se moliš za sebe. Seti se zapovesti zakona: Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe (Mt. 19, 19; 22, 39; Lev. 19,18). U svim slučajevima pazi na to, tj. voli bližnjeg kao sebe. Ne budi lukav pred Gospodom, koji ispituje srca i bubrege (Jer. 11,20; Otk. 2, 23; Ps. 7, 10), da On ne prezre tvoju molitvu kao sujetnu i lažnu.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *