MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Neophodnost pominjanja živih i upokojenih
 
Neki govore: čemu pominjanje imena upokojenih ili živih u molitvi za njih? Bog kao sveznajući i Sam zna ta imena, zna i potrebe svakoga. Ali oni, koji tako govore, zaboravljaju ili ne znaju važnost molitve, ne znaju kako je važna od srca izgovorena reč, zaboravljaju da se pravosuđe Božije i milost Božija priklanjaju našom srdačnom molitvom, koju Gospod po dobroti Svojoj uzima u zaslugu samim umrlima ili živima, kao članovima jedinstvenog tela Crkve. Takvi ne znaju, da se i Crkva prvorodnih, zapisanih na nebesima (Jev. 12, 23), po ljubavi svojoj stalno moli za nas Bogu, i baš spominje pred Bogom posebno imena onih ljudi koji im se mole, molitva za molitvu. Mi smo pominjali njih, oni nas. A ko ne pominje iz ljubavi svoje, bližnje svoje u molitvi, taj sam neće biti pomenut i neće se ni sam udostojiti pominjanja. Mnogo znači u molitvi jedna reč vere i ljubavi. Mnogo može molitva pravednog (Jak. 5, 16).

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *