MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Na kraju jutarnjih i večernjih molitava sledi prizivanje Svetih
 
Na kraju domaćih jutarnjih i večernjih molitava prizivaj svete: patrijarhe, proroke, apostole, svetitelje, mučenike, ispovednike, prepodobne, isposnike ili podvižnike, besrebrenike,- da bi, videći kod njih ispunjenje svih vrlina i sam počeo da im podražavaš u svim vrlinama. Kod patrijaraha uči se detinjoj veri i poslušnosti Gospodu; kod proroka i apostola -revnosti za slavu Božiju i za spasenje duša ljudskih; kod svetitelja -revnosti za propovedanje reči Božije i uopšte pisanjem uzimati udela u proslavljanju imena Božijeg, kad god je to moguće, u učvršćivanju vere, nade i ljubavi kod hrišćana; kod mučenika i ispovednika- čvrstini za veru i blagočešću pred ljudima neverujućim i bezbožnim; kod isposnika- raspinjanju tela sa strastima i pohotama, molitvi i bogomisliju; kod besrebrenika- nesticanju i besplatnoj pomoći onima koji imaju potrebu.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *