MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
U molitvi treba iskreio želeti ono za šta se moliš
 
U molitvi je potrebno, kao prvo, da predmet molitve bude izrečen određeno, ili u krajnjem slučaju, da u srcu bude jasno saznanje i želja za njim; kao drugo, da ta želja bude iskazana sa osećanjem i živom nadom u milost Vladike ili Božije Matere; kao treće, potrebna je čvrsta namera da se ubuduće ne greši i da se u svemu tvori volja Božija: eto si zdrav, više ne griješi, da ti ne bude gore (Jn. 5, 14).
Onom ko se moli za sebe ili za druge ljude, radi buđenja njegovog uspavanog srca i savesti, treba ; postaviti ovakvo pitanje: da li je tebi potrebno to, za šta se ti, kao što se vidi moliš, i želiš li ti da to dobiješ? Želiš li, na primer, iskreno ispravljanje i sveti život sebi i drugim ljudima?

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *