MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Bolje je da se moliš kratko, ali sa vatrenom dušom
 
Pri molitvi drži se ovog pravila, da je bolje da se kaže pet reči od srca, nego mnoštvo reči jezikom. Kada primetiš da ti je srce hladno i nemaš volje da se moliš, zastani, zagrej svoje srce nekom živom predstavom, na primer o svojoj grešnosti, o svojoj duhovnoj bedi, siromaštvu i slepoći, ili predstavljanjem velikih neprestanih dobročinstava Božijih prema tebi i rodu ljudskom, posebno hrišćanima, a zatim se moli bez žurbe, sa toplim osećanjem; ako i ne uspeš da pročitaš sve molitve na vreme, nije strašno, a od tople lagane molitve dobićeš neuporedivo više koristi, nego ako bi pročitao sve molitve ali brzo, bez saosećanja. Volim reći pet riječi umom svojim; negoli hiljade riječi jezikom (1. Kor. 14, 19). Ali razume se vrlo dobro bi bilo ako bismo mogli sa dužnim saosećanjem da kažemo u molitvi i mnoštvo reči. Gospod ne ostavlja one, koji se trude za Njega i dugo stoje za Njega, i koliko oni mere, meri i On, i srazmerno obilju istinitih reči njihovih molitava, šalje u njihovu dušu obilje duhovne svetlosti, duhovne topline, mira i radosti. Dobro je dugo i neprestano moliti se, ali ne mogu svi primiti tu riječ do oni kojima je dano; ko može primiti neka primi (Mt. 19, 11-12). Ko ne može da izdrži duge molitve, bolje je da se moli kratko, ali sa vatrenom dušom.
Neki smatraju za svu svoju blagočestivost i ispravnost pred Bogom čitanje svih predviđenih molitava, ne obraćajući pažnju na spremnost srca za Boga, na svoje unutrašnje ispravljanje; na primer, mnogi tako iščitavaju pravilo pred pričešće. Međutim, ovde pre svega treba obratiti pažnju na ispravljanje i spremnost srca da primi Svete Tajne; ako je srce u utrobi tvojoj u pravilnom nastrojenju, po milosti Božijoj, ako je ono spremno da sretne Ženika, onda neka je slava Bogu, premda i nisi uspeo da pročitaš sve molitve. Carstvo Božije nije u riječi nego u sili (1. Kor. 4, 20). Dobra je poslušnost u svemu majci Crkvi, ali sa razboritošću, i ako je moguće, koji mogu da prime dugu molitvu neka prime. Ali ne mogu svi primiti tu riječ (Mt. 19, 11); ako je pak duga molitva nespojiva sa vatrenošću duha, bolje je satvoriti kratku, ali vatrenu molitvu. Seti se da je jedna reč mitara, izrečena od vatrenog srca, opravdala njega. Bog ne gleda na mnoštvo reči, nego na raspoloženje srca. Najvažnije je živa vera srca i toplo pokajanje zbog grehova.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *