MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Možemo li se moliti svojim rečima?
 
Dobro je ponekad u molitvi reći nekoliko svojih reči, koje odišu plamenom verom i ljubavlju prema Gospodu. Da, a ne uvek samo tuđim rečima razgovarati sa Bogom. Ne treba uvek biti dete u veri i nadi, nego pokazati i svoj razum, reći od srca i svoju reč dobru (sr. Ps. 44, 2), pri tome na tuđe reči nekako naviknemo i hladnimo pred njima. I kako je prijatno Gospodu to naše lično tepanje, koje izlazi pravo iz srca koje veruje, koje voli i koje je blagodarno o tome ne treba ni govoriti; treba samo reći da duša sa svojim rečima Bogu treperi od radosti, sva se rasplamsava, oživljava i blaženstvuje. Kažeš nekoliko reči, a okusiš toliko blaženstva, koja nećeš dobiti u toj meri od najdužih i najdirljivijih tuđih molitava, izgovorenih po navici i neiskreno.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *