MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Kada se privikavaš na poznate molitve
 
Kada mi prvi put ili retko čitamo nekakve molitve, tada zbog toga što su nam nove čitamo ih rado i sa jakim osećanjem, ali kasnije, što ih češće ponavljamo, to manje osećamo radosti u njima; one prestaju da nas zanimaju i mi sebe sa teškoćom primoravamo da ih čitamo sa ranijim osećanjem. Protiv toga, što se tiče molitava, potrebno je sledeće: Treba si predstavljati kao da prvi put čitamo prekrasne molitve, na koje smo navikli i koje su nas tako jako zanimale u prvo vreme, kada smo počeli da ih čitamo; udubljivati se srcem u svaku reč i ceniti svaku reč. Ta pojava u našoj duši je posledica prvorodnog greha posledica naše prvobitne neistrajnosti u istini. I do sada ne možemo nepokolebljivo da se učvrstimo u istini: samo što stanemo, a zatim se ubrzo i pokolebamo u njoj. Tako često biva u odnosu na molitvu, tako biva i u odnosu na veru, u druženju sa ljudima, u ljubavi prema Bogu i bližnjem, i vrlini uopšte: svuda se pokazujemo neistrajni u istini.
Kada se moliš Bogu poznatim molitvama, na koje se navikavaš, govori u srcu: Gospode! Ti si uvek jedan i nepromenljiv. Moje srce se menja i hladi prema rečima molitve, međutim, snaga njihova je ista kao što si Ti večno Onaj Koji jesi.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *