MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Molitveno pravilo treba obavljati bez žurbe
 
Kada vršimo molitvu pravilo, posebno po knjizi, ne žuri od reči ka reči, ne osetivši njegovu istinu, ne položivši je na srce, ali čini i neprestano primoravaj sebe da osećaš srcem istinu onoga što govoriš. Tvoje srce će se tome protiviti nekada lenjošću i okamenjenom neosetljivošću prema onome što čitaš, nekada sumnjom i neverovanjem, nekakvim unutrašnjim ognjem i teskobom, nekada rasejanošću i pribegavanjem nekakvim zemaljskim predmetima i brigama, nekada prisećanjem na uvredu bližnjega i osećanjem osvete i nenavisti[1] prema njemu, nekada predstavljanjem svetskih zadovoljstava ili predstavljanjem zadovoljstva od čitanja romana i uopšte svetskih knjiga, ne budi samoljubiv, pobeđuj svoje srce, daj ga Bogu na žrtvu blagoprijatnu. Sine moj, daj Mi srce svoje (Prič. 23, 26), i tvoja molitva srodiće te, sjediniće te sa Bogom i sa celim nebom, i ti ćeš se ispuniti Duhom i Njegovim plodovima: pravdom, mirom i radošću, ljubavlju, krotošću, dugotrpljenjem, srdačnim umilenjem. Ti bi hteo da brzo završiš molitveno pravilo, da bi dao pokoj iznemoglom telu? Srdačno se pomoli i zaspaćeš najspokojnijim, tihim i zdravim snom. Ne žuri da se moliš bilo kako: tih pola sata molitve vrede kao cela tri sata najzdravijeg sna. Žuriš li se na službu ili na posao? Ustaj ranije, nemoj da prespavaš i pomoli se usrdno; steći ćeš spokojstvo, energiju i uspeh u delima za ceo dan. Srce teži delima žitejske sujete. Prelomi ga; neka njegovo bogatstvo ne bude zemaljska sujeta, nego Bog. Nauči svoje srce da najviše od svega prijanja kroz molitvu za Boga, a ne za svetske sujete, da se ne posramiš u dane bolesti svoje, u času smrti svoje, kao bogati sujetom sveta i siromašan verom, nadom i ljubavlju. Ako se ne budeš molio ovako, kako sam rekao, onda nećeš imati uspeha u životu i veri niti duhovnog razuma.
 


 
NAPOMENE:

  1. Mržnje
Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *