NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Pre molitve treba izmoliti za sebe blagodat iskrene molitve
 
Onoga kome želiš da se moliš, pre molitve zamoli iz srca da te udostoji da mu prineseš srdačnu molitvu, hvalu ili blagodarenje, jer mi tek kada smo ukrepljeni od Duha Svetoga možemo da se molimo, pri ukrepljenju od tih svetih ugodnika, preko kojih želimo da se molimo Spasitelju. Uznesi, k Njemu, pre molitve i slavoslovlja, srdačni vapaj, da bi ti On darovao blagodat iskrene molitve, da bi jaram Svoj blagi i breme Svoje lako stavio u tvoje srce, da bi đavolsku oholost i opiranje uma i srca rasterao. Ako hoćeš da se moliš Vladičici obrati se Njoj od srca da bi te Ona udostojila da nelicemerno, svim srcem prineseš Njoj molitve ili pohvale i blagodarenje. Ako hoćeš Anđelu obrati se Gospodu da te udostoji da mu se dostojno pomoliš ili da opevaš njegovo dobročinstvo, svetlost blagost njegove prirode; ako želiš Svetitelju obrati se Svetom Duhu, Čijom svetošću su osvećeni, da ga dostojno prizoveš ili mu ispevaš hvale i blagodarenja, jer svi mi tek pri ukrepljenju od Duha Setoga životvornog možemo dostojno i životvorno da se molimo. Svetitelji Božiji su slobodni dah Duha Svetoga: Duh diše gdje hoće (Jn. 3, 8) (tj. u kojoj duši želi, u njoj i diše). Sveta Vladičica je preizobilno osvećena i očišćena Duhom Svetim. Anđeli su osvećeni Duhom Svetim i Njime žive i dišu, kao što mi živimo u telu i udišemo vazduh. Molitve u svom istinskom vidu nisu ništa drugo, do disanje Duha Svetoga. Sam Duh, kazano je, moli se za nas uzdisanjem neiskazanijem (Rim. 8,26).

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *