NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Moleći se Svetima, treba imati nesumnjivu veru u njihovu blizinu
 
Ako prizivaš nekog Svetog sa sumnjom da ti je blizu i da te čuje, i tvoje srce će savladati teskoba – menjaj se, ili, bolje reći, odmah savladaj, uz pomoć Gospoda Isusa Hrista, klevetnika (đavola), koji se gnezdi u srcu, prizovi Svetoga sa srdačnom uverenošću da ti je on blizu u Duhu Svetome i da čuje tvoju molitvu: i tebi će odmah da postane lako. tegoba i tuga u srcu za vreme molitve nastaju zbog neiskrenosti, zbog lažljivosti i lukavstva našeg srca, slično kao što se u običnom razgovoru sa ljudima mi osećamo iznutra neugodno ako ne razgovaramo sa njima iz srca, već lažljivo i neiskreno. Teško ti je protivu bodila praćati se (Dap. 26, 14). Budi svagda i svuda istinit srcem, i svagda i svuda ćeš imati mir u srcu, ali posebno budi istinit u razgovoru sa Bogom i sa Svetima: jer je Duh istina (1. Jn. 5, 6).
Ako Svete budemo prizivali sa verom i ljubavlju, oni će nas odmah uslišiti: sjedinjujuće načelo sa naše strane je vera, a sa njihove, ujedno i sa naše strane je ljubav, jer su i oni u Bogu, kao što smo i mi u Bogu, koji jeste Ljubav (1. Jn. 4, 16).
Sveti Božiji ljudi su cvetovi prekrasni, koji ne venu, miomirisni. Dotiči se tih cvetova, ne ustima koja zaudaraju od greha, tj. moli im se čistoga srca i čistim ustima, ne nemarno, ne rasejanih misli, nego sa velikom pažnjom, lagano. Oni su razumna nebesa; oni su na zemlji živeli nebeski, divno, u velikim podvizima, u velikoj ljubavi, u velikoj smirenosti, nezlobivosti, trpljenju, samoodricanju, zavolevši Boga iznad svega.
Ako se ja molim Bogu svome sa srdačnom, živom, savršenom verom, tada sam blizak ne samo Njemu, kao sin Ocu, koji živi sa Njim u istom domu, nego i svim gornjim Silama Nebeskim, svima Svetima, koji caruju na nebesima: i oni ničim nisu dalji od mene nego moje ikone, pred kojima se molim. Zato je prekrasan običaj kod nas da imamo u svojim domovima ikone Gospoda, Prečiste Njegove Majke, Arhangela i Anđela čuvara i Svetitelja, i da se molimo pred njima: njihova blizina našem telesnom vidu označava još veću njihovu blizinu (našem)[1] duhovnom vidu naoružanom nesumnjivom verom. Blizina, jer radost biva na nebu za jednoga Grešnika koji se kaje (Lk. 15, 710), kao što se u roditeljskom domu braća raduju kada se brat, koji je zgrešio pred ocem, kaje zbog uvreda nanesenih roditelju lošim ponašanjem.
 


 
NAPOMENE:

  1. Prim. prev.
Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *