MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Majci Božijoj treba se moliti
sa punim uverenjem i nadom da ćeš dobiti moljeno
 
Pristupajući molitvi Carici Bogorodici, pre molitve budi čvrsto uveren, da nećeš otići od Nje, ne dobivši milost. Tako misliti i biti tako uveren, što se tiče Nje dostojno je i pravedno. Ona je svemilostiva Majka svemilostivog Boga Reči, i o Njenim neizmerno velikim i bezbrojnim milostima oglašavaju svi vekovi i sve hrišćanske crkve; Ona je zaista bezdan milostinje i darežljivosti, kako se govori o Njoj u kanonu Odigitrije (Kan. pesma 5, st. 1). Zato pristupati Njoj sa molitvom bez takvog uverenja bilo bi nerazumno i drsko, a sumnjom bi se vređala Njena dobrota, kao što se vređa i dobrota Božija, kada pristupiš molitvi Bogu, i ne nadaš se da ćeš dobiti od Njega moljeno. Kako hitaju po milostinju nekom uglednom i bogatom čoveku, čije milosrđe svi znaju, i koji je svoje milosrđe pokazao mnogo puta? Obično sa najspokojnijom uverenošću i nadom da će od njega dobiti ono što žele. Tako treba činiti i u molitvi, ne treba sumnjati i biti malodušan.
Kada se moliš Vladičici ili nekom Svetitelju, čvrsto zamisli da si član Crkve, u kojoj je Vladičica glavni kamen zdanja, čelovođa duhovne obnove ( Presvetoj Bogorodici, Ikos 10), i znaj da si tesno povezan iznutra sa svima žiteljima neba, kao kamen zdanja, iako i mek i labav. Tako shvatajući sebe, shvatićeš zašto molitve tako lako dopiru do svetitelja: jer svi smo pod jednom Glavom Hristom (sr. Ef. 1, 22) i svi oživljeni jednim Duhom Božijim.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *