MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
87. Pismo
Studentu I. K. koji pita: O knjizi Propovednika
 
Ne poimaš zašto je knjiga Propovednika stavljena u Bibliju. Po tvome mišljenju ta je knjiga izraz čisto indijskog pesimizma, jer odriče sve vrednosti, i kao takva protivi se ostaloj nauci Božijoj. No sveti muževi, koji su knjigu Propovednikovu uneli u biblijski kanon, nisu tako mislili. Oni su je uvrstili u poučne knjige i Crkva je smatra i preporučuje kao takvu do danas.
Taština nad taštinama, veli propovednik, sve je taština. Ko je ovaj Propovednik? To je bio najmudriji, najbogatiji i najsrećniji car u svetu pre Hrista Solomon sin Davidov. Čovek koji je dostigao i imao u najvećoj meri sve ono za čim ljudsko srce na zemlji može žudeti, oglašava taštinom i senkom sve svoje imanje i znanje, sav sjaj i blesak, svu svoju carsku silu i veličinu, sve časti i sve naslade. Zar to nije dragocena pouka svetu? Zar to nije hladan pljusak za otrežnjenje onih ljudi, koji kroz nepravdu i zločin, kroz bogoborstvo i čovekoborstvo, kroz ugušenje svoje savesti i ubijanje svoje duše, besomučno jure svemu onome što veliki car okusivši iz prepuna pehara oglašava taštinom, varkom i ništavilom? Da je te reči izgovorio neki bosonogi filosof indijski, one ne bi imale ni iz daleka ono neodoljivo dejstvo, koje imaju kad izlaze iz usta prepunjenih svakom slašću zemaljskom. Jer ko je jeo i uživao više nego ja? I to je taština i muka duhu. Tako govori najbogatiji i najsitiji. A što veliš, da Propovednik poriče sve vrednosti, nije tačno. Dve vrednosti on ne poriče: Boga i pravdu. A to i jesu dve glavne vrednosti u ovome svetu taštine. Bog je na nebu a ti si na zemlji. Boj se Boga, govori Propovednik. Bog će suditi pravedniku i bezbožniku, kaže on. Neka grješnik sto puta čini zlo i odgađa mu se (kazna), ja ipak znam da će biti dobro onima koji se boje Boga, koji se boje lica njegova. On dakle vidi, kako se na zemlji pravednik često pati kao i bezbožnik, i to je muka duhu, ali on ima proročko osećanje u srcu, da će pravedniku na kraju dobro biti. Kakvo dobro, on to ne ume kazati. Treba da znaš, da je Propovednik živeo na hiljadu godina pre Hrista, i da nije mogao čuti čudesne reči Spasove niti saznati za jedan novi svet, za Carstvo Božije, koje je Gospod otkrio ljudima. Danas najprostiji hrišćanin zna više od njega, najmudrijeg cara prehrišćanskog. Hrišćanin zna od Hrista, da će pravednik naslediti večni život i sijati kao sunce u carstvu Oca svog nebeskog. No iako to premudri car nije znao, on je predosećao nadahnućem sviše, da će pravedniku biti neko veliko dobro a grešniku zlo. Raduj se mladiću za mladosti svoje i neka te veseli srce tvoje dok si mlad, govori tebi mudri car; hodi kuda te srce tvoje vodi i kud oči tvoje gledaju, ali znaj, da će te za sve to Bog izvesti na sud… je će svako djelo Bog iznijeti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla.
Zato manuvši se indijskog pesimizma reci sa Propovednikom: zaista sve je taština osim Boga i Božije pravde. I upravi put svoj tako, da ni ti pravdu ne zgaziš ni pravda tebe. Bog ti na pomoć.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *