MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
73. Pismo
Osamljenoj i bolesnoj ženi: O samoubistvu
 
Znam da ti je teško. Pre nekoliko godina umro ti je muž. Žalila – prežalila. Oženila si jedinca sina – radost povraćena. Potom najviše te radovalo unuče. No ono što si ti volela, i Bog voleo pa uzeo. Tek što je unuče uzletelo u nevidljivi svet, razboli ti se i snaha. Osuši je tuga i žalost, pa i ona za sinom. Najzad za njima ode i tvoj jedinac. I ti osta sama samohrana. Pokušavala si jednom da se otruješ. Ostala si živa. Spremila si potom vešala da se obesiš. No iznenadi te devojka iz komšiluka. Videći te ispod spremljenog konopca ona ti rekne, kako je čula od starih, da je samoubistvo greh bez oproštaja u oba sveta. Dobro ti je kazala. Ta devojka ti je dušu spasla. Zaista, ona ti je najveći dobrotvor u svetu. Samo njoj blagodareći ti se možeš nadati da ćeš se videti u drugom svetu sa sinom, snahom, unučetom i mužem.
Crkva Hristova je od početka odlučno stala protiv samoubistva kao preteškog greha. Zapadni učitelj crkve Avgustin rekao je: „Ko sam sebe ubije, taj je ubio jednog čoveka“. Samoubica se ovim, dakle, stavlja naravno sa ubicom. Ali u našoj istočnoj crkvi samoubistvo se još strožije sudilo. Prema 14. kanonu aleksandrijskog patrijarha Timoteja samoubica se lišava opela i crkvenog pogreba. Pravoslavna crkva odredila je strogu kaznu čak i za sam pokušaj samoubistva. Na onoga ko pokuša samoubistvo ona nalaže epitimiju od 12 godina. Znam da ćeš ti pomisliti da je ovo preterano strogo. No ova strogost potiče iz milosti. Istinu ti govorim: Crkva je ovako stroga u pogledu samoubistva iz čiste milosti prema ljudima. Jer crkva ima u svojoj duhovnoj riznici vidovito iskustvo, da samoubice ne ulaze u carstvo besmrtnog života i večne milosti. Pa svojom strogošću želi Crkva da ljude predupredi od večne propasti. U Svetom Pismu spomenuta su samo dva čoveka, koji su sami sebi život oduzeli. Jedno je Ahitofel, izdajnik cara Davida, a drugo Juda, izdajnik Gospoda Isusa Hrista. Neka je daleko i pomisao od tebe, da se u ovome društvu nađeš s one strane groba.
Ko pretrpi do kraja taj će biti spasen, rekao je Gospod. Mnogobrojna su i raznolika trpljenja što Bog popušta na ljude, ali svrha sviju njih jeste i ta, naime: gorčinom izlečiti duše ljudske od greha i pripremiti ih tako za večno spasenje. Ma koliko da ti je ponekad teško, seti se dveju stvari, prvo da sam Otac tvoj nebeski određuje meru stradanja, i drugo da On poznaje tvoju snagu. Ako ti ikada dođe pomisao na samoubistvo, odbaci je kao došaptavanje satanino.
Milost Božija neka te ukrepi.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *