MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
61. Pismo
Piljaru Melentiju DŽ. koji pita šta znači:
Vječnaja pamjat
 
Muči te što ne znaš značenje ovih reči, koje si toliko slušao i sam izgovarao nad pokojnicima. I dobro činiš što pitaš. Štogod čovek bolje poznaje našu staru i dobru veru pravoslavnu, sve je više voli.
Vječnaja pamjat, ili: vječna ti pamjat, znači: večan ti spomen. Ja sam čuo jednom kako je neko u govoru nad pokojnikom uzviknuo: vječna ti pamjat na zemlji! Iznenadio sam se ovakvom pogrešnom tumačenju naše vere. Zar može nešto biti večno na zemlji, gde sve prolazi hitno kao svatovi? Zaista, sasvim ništavno blago mi želimo pokojniku, kad mu želimo da bude večno spominjan u ovome svetu, koji se i sam primiče svome kraju. No recimo, da se nečije ime spominje na zemlji do kraja vremena – šta on ima od toga, ako je njegov spomen na nebesima zaboravljen?
Pravilno je misliti, da mi želimo pokojniku, da mu se ime spominje večno u večnosti, u večnom životu i Carstvu Božijem. To i jeste smisao reči: vječna ti pamjat.
Jednom se pohvališe učenici Hristovi Učitelju svome govoreći: Gospode, i đavoli nam se pokoravaju u ime tvoje! A Gospod im odgovori, da se ne raduju tome nego, veli: radujte se što su vaša imena napisana na nebesima, to jest što se znaju i pamte i spominju u Nebeskom Carstvu svetlosti i života.
U Svetom Pismu često se govori, kako će imena pravednika biti zapisana u knjigu Živih, dok će imena grešnika biti zbrisana i zaboravljena. Iz priče o bogatašu i Lazaru vidimo, da Gospod izgovara ime Lazarevo svojim prečistim ustima, dok ime nepravednog bogataša prećutkuje. Lazar je, znači, ušao u Carstvo Nebesko, i dobio je večni život i večni spomen, a grešni bogataš izgubio je i carstvo i život i – ime.
U božanskoj nauci ponekad se ime istovetuje sa čovekom. Na jednom mestu u Otkrivenju kaže se: i pogibe od zemljotresa sedam hiljada imena ljudskih (Otkr. 11, 13). Pod tresenjem zemlje treba razumeti velika iskušenja, kojima sedam hiljada njih podlegoše, Od Hrista otpadoše i duše svoje izgubiše. To znači: ne propadoše samo telesa njihova – to je malo važno – nego duše i imena. Imena im biše u večnosti poništena i iz Knjige Živih izbrisana.
Ko želi besmrtno spominjanje u večnosti, jevanđelsku stvar želi. Ako ko želi besmrtno ime na zemlji, sujetnu stvar želi. Znaj, da su mnogi koji su nečujno i nezapaženo prošli ovaj život, stekli besmrtno ime u onome svetu, iznad smrti i promene. Razmišljaj o ovome, brate Melentije, i Bog će ti otkriti još mnogo. A kad čuješ za moju smrt, reci u molitvi: vječna mu pamjat!
Mir ti i zdravlje od Gospoda.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.