NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » MISIONARSKA PISMA

MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
55. Pismo
Školovanom čoveku koji je došao do uverenja da „ima nešto“
 
Pišeš mi, da mora da ima nešto na kraju krajeva. Čitao si, veliš, knjigu o zvezdama od nekoga velikog astronoma, pa ti je palo u oči tvrđenje toga slavnog naučnika: „bez Boga se ništa u svetu ne može ni razumeti ni objasniti“. Otuda si i ti došao do zaključka, da ima nešto.
Kaži, sine car Lazarev, ima Boga, i budi radostan! Ima nešto – tako govore mnogi školovani ljudi. No, ako ti ostaneš do kraja života samo pri toj reči: ima nešto, tvoj će sav život biti ništa.
Jedna trenutna slutnja, da postoji neka ogromna tajna sila iza vidljivog sveta, nije još ni iz daleka ona vera, životvorna i plodonosna, koja osvetljava naš put i ukazuje naš cilj.
Kazati samo ima nešto ne znači izaći na videlo dana. To jedva znači, da je putnik prevalio ponoćni mrak i svojim proširenim zenicama nazreo belasanje na istoku. A odatle do velikog sunca nad temenom još je dug put. Požuri da te smrt ne postigne u tom sumraku. Da bar umeš da rečeš: ima Neko, zora bi zarudela nad životom tvojim.
Poznaj Stvoritelja svoga, brate dragi. To je važnije od poznanja stvorenja Njegovih. Ne budi u društvu onih, na koje se apostol žali govoreći: više poštovaše i poslužite tvari nego Tvorcu (Rim. 1,25). Gle, Svevišnji umetnik stoji pokraj Svojih dela. Ti si se suviše zagledao u Njegove umetničke tvorevine, koje donekle otvaraju oči, a potom zaslepljuju. Zašto ne priđeš Umetniku i ne upoznaš Ga, i ne predstaviš Mu se? Hristos je zato i došao na zemlju, da ti pruži ruku i da te privede. Ko ne priđe bliže Umetniku u ovome svetu, u Njegovoj prečudnoj radionici, ne upozna Ga, ne predstavi Mu se, i ne pokloni Mu se, neće biti pušten ni u dvor Njegov na nebesima.
Ovo ti pišem tek vrativši se sa jednog pogreba. Umro je jedan valjan mladić u Ohridu. Na samrtnom odru lice mu je bilo svetlo, svetlije nego za života. Živeo je po veri i upokojio se u punoj veri. Sasvim mlad, ama razuman. A ti si već stariji gospodin. Mir ti i milost od Boga.

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *