MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
40. Pismo
Monahu Avakumu: O mislenim gresima
 
Pitaš, da li su opasni gresi u mislima? Kao monah ti to najbolje znaš. Znaš, da je neko od svetih muževa rekao, da je suština monaštva u očišćenju uma od zlih pomisli. Znaš i da crkva nabraja tri vrste grehova: delom, rečju, pomišlju. Zato se i molimo Ocu svetlosti za pokojnike, da im oprosti sve grehe, bilo delom, bilo slovom, bilo pomislom. A da Bog izobličava i grešne pomisli, čitaš u Jevanđelju: I videći Isus pomisli njihove reče: zašto zlo mislite u srcima svojijem? Satana nije ni zgrešio drukčije nego samo gordim pomislima. Zbog toga je i odbačen ispred lica Božijeg i survan u ad.
Zle misli su seme svakog zla. Iz toga semena niču grešne reči, grešne želje i grešna dela. Seti se druge Hristove priče o sejaču: Čovjek posija dobro sjeme u polju svojemu. A kad ljudi pospaše, dođe njihov neprijatelj i posija kukolj po pšenici. Bog seje dobre misli u dušu svakog čoveka. Ako se neko olenji i ne straži nad dušom svojom kao nad posejanom njivom, on je kao zaspao. Pa dok on tako spava, dolazi zli duh, neprijatelj i Boga i čoveka, i seje po duši kukolj, to jest zle misli. Od zlih misli pak do zlih reči i zlih dela nije dalje nego od semena do korena biljke. Znači, tu i nema nikakva rastojanja, nego sve stoji jedno s drugim u organskoj vezi.
Zato drži stražu nad sobom. Zatvaraj češće oči svoje, i po rečima svetog Nikite Stifata „isputuj ploveće misli po mislenom moru“.
U pravilima monaštva stoji kao najglavnije vežbanje iskorenjivanje zlih pomisli – dok se nisu razvile, i porasle, i zavladale dušom, pa najzad prešle i u delo. Razbi ih o kamen. Kao što kaže Psalmist: Kćeri vavilonska, okajana, blago onome ko uzme i razbije djecu tvoju o kamen! Ti shvataš duhovni smisao ovoga? Vavilon je carstvo đavolsko, a deca su njegova zle pomisli. Kamen je Hristos. Blago, dakle, onome ko u samom začetku razbije zlo u sebi i skruši ga večnim kamenom, Hristom.
Kad ovo znamo i ti i ja, ne ostaje nam drugo nego tako i da tvorimo.
Raduj se Gospodom.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *