MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
38. Pismo
Dvojici drugova koji se prepiru oko toga,
da li treba pričešćivati bolesnike
 
Jedan od vas kaže: ne treba. Ne treba, veli, zbog toga što postoji verovanje, da će bolesnik umreti ako se pričesti. Drugi kaže: treba, jer je grešno da hrišćanin ode iz ovoga sveta nepričešćen.
Ja držim stranu ovoga drugoga. Jer crkva to zapoveda. Mnogi pustinjaci, koji su živeli daleko od hramova i sveštenika, strahovali su umreti nepričešćeni. I žarko su se molili Bogu, da im pred smrt Bog pošalje sveštenika sa pričešćem. Blagi Promisao Božiji ispunjavao je molbe ovih Svojih ugodnika, i slao im ponekog slugu oltara, da ih pričesti svetom tajnom. Pričešćeni oni su se ozarivali radošću, i rastajali s ovim svetom zadovoljni i spokojni. Bivalo je slučajeva, da sam bolesnik poželi da se pričesti, ali umre pre nego sveštenik stigne, a potom povrati se, primi pričešće i ponovo umre. Takav jedan slučaj dogodio se nedavno u blizini Kraljeva. Ovakvi slučajevi jasno pokazuju šta je volja Božija.
Ludo je misliti da bolesnik mora umreti čim se pričesti. Mnogi živi primeri pokazuju suprotno. Ja sam lično prisustvovao pričešćivanju nekih teških bolesnika, za koje se držalo da će sigurno umreti. Oni su živi i danas. Ako bolesnici od pričešća umiru, onda bi bilo logično misliti, da i zdravi od pričešća postaju bolesni. A to je bezumlje i bogohulstvo. Dogodi li se da neki bolesnik umre posle pričešća, nije umro od pričešća nego od boleti. Takva mu je sudba od Boga.
Razuman čovek pomišlja na smrt i dok je zdrav, a kamo li kad je bolestan. U ovom carstvu umiranja ništa nije verovatnije od smrti. Rekao je Bog zdravome bogatašu, koji je smišljao daleke planove o svom bogaćenju: Bezumniče, ovu noć uzeću dušu tvoju od tebe, a što si sabirao čije će biti?
Kad bolesnik umre, onda se gorko kaje onaj ko mu je uskratio pričešće. U jednom gradu razboleo se čovek. Čuo sveštenik, pa došao i ponudio se, da ga ispovedi i pričesti. Žena odbije govoreći: Nije na smrt, oče, nije! – Sveštenik se vrati. Te noći umre bolesnik. Tada žena počne jadikovati: Teško meni, zašto ne dadoh da se pričesti!
Ili zar ne znate, braćo, da pričešće vredi čoveku koliko sve daće?
Mir vam od Boga.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *