MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
300. Pismo
Studentu S. B.: O prilagođavanju
 
Čudiš se, zašto svet naziva hodže i rabine sveštenicima. Čudiš se, jer znaš, da u islamu uopšte nikada nije bilo sveštenstva. I znaš, da je kod Jevreja sveštenstvo prestalo sa razorenjem hrama jerusalimskog i prestankom žrtvoprinošenja.
Začudilo te još kad si čuo od jednoga Jevrejina, suseda, gde govori: „nije čovek subote radi, no subota čoveka radi“.
Nemoj se čuditi. To je prilagođavanje nehrišćana hrišćanskom načinu mišljenja i izražavanja. Ovo prilagođavanje osećalo se i u prvim vekovima dok je Hrišćanstvo bilo još malobrojno i gonjeno. Osećalo se to prilagođavanje čak i u gordom Rimu, žiži svetske vladavine i tiranije nad hrišćanima. Rimski car Aleksandar Sever dao je ispisati po zidu svoga dvora, kao i po drugim državnim zdanjima, reči iz Jevanđelja: što nisi rad da tebi drugi čine, ne čini ni ti drugima.
Ugledajući se na hrišćane, nehrišćanski narodi, pa čak i oni u Srednjoj Aziji i Dalekom Istoku, počeli su da stvaraju milosrdne ustanove, sirotinjske domove, skloništa za stare i iznemogle, javne trpeze, Crveni Krst, itd.
Prilagođavaju se Hrišćanstvu čak i oni narodi, koji mrze Hrišćanstvo i vode borbu protiv njega. Kao kad se čovek bori protiv poplave, pa se sav ukvasi. Zar se tome treba čuditi? Ne, nego – pomoliti se Bogu za njih.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *