MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
292. Pismo
Sreskom blagajniku B. Đ.: O sveštenicima
 
Niste zadovoljni svojim sveštenikom. I zaista je žalosno što Vas ogorčava onaj koji treba da Vas teši i blaži. Ali Vi ste zbog toga ustali protiv svih sveštenika u svetu. Time samo svedočite i Vi, kako je teško izlečiti ljude od uopštavanja izuzetaka. Navešću Vam primer, kako su istinski veliki ljudi bili u tome oprezni i pravedni. Veliki ruski književnik Gogolj – ma koliko veliki kao književnik ipak mnogo veći kao umni karakter – bio je jednom napadnut od drugog ruskog pisca, Bjelinskog, zbog toga što je govorio pravdu o ruskom sveštenstvu. Odgovarajući na taj napad Gogolj je pisao Bjelinskom:“… Otkuda se to Vama učinilo, da ja pevam himne našem duhovenstvu? I otkuda u Vama takav duh nenavisti? Ja sam znao mnogo rđavih popova, i mogao bih Vam ispričati mnogo smešnih priča o njima. Ali zato opet ja sam sreo i takve, čijoj sam se svetosti života divio; i video sam, da su oni proizvod naše istočne crkve a ne zapadne. Ja nikako, dakle, ne pevam himne onom duhovenstvu koje je postidelo našu crkvu, nego onom koje je našu Crkvu uzvisilo… koje je mučeništvom svojim zapečatilo istinu svake reči Hristove, i koje je čak i dželate svoje zamorilo moleći se Bogu za njih.“
Postarajte se i Vi da mislite tako kao veliki Gogolj. Kakav bi bio Hristos, recimo, da je omrzao sve apostole Svoje zbog Jude izdajnika? Gle, On čak ni Judu nije omrzao, nego ga je na Tajnoj Večeri do kraja opominjao da ne gubi sebe izdajom Sina Božijeg.
A Vi zamislite, kolika će slava Vaša biti u Carstvu Božijem, ako se Vi kao mirjanin pokažete veći hrišćanin od sveštenika!

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *