MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
291. Pismo
Pravoslavnim bratstvima: O Božiću
 
Sva pravoslavna bratstva srpska pozdravljamo sa: Hristos se rodi!
I sva pravoslavna bratstva bugarska pozdravljamo sa: Hristos se rodi!
I sva pravoslavna bratstva grčka pozdravljamo sa: Hristos se rodi!
I sva pravoslavna bratstva rumunska pozdravljamo sa: Hristos se rodi!
Oci naši, nepismeni seljaci, koji se u Orašcu dogovoriše dići Ustanak za oslobođenje roblja, mislili su šire i plemenitije od svojih pismenih potomaka. Oni su mislili na Ustanak i Oslobođenje celog hrišćanskog Balkana a ne samo svoje pokrajine. Oni su u duši svojoj nosili osećaj bratstva celog potištenog Balkana. Isto je tako mislila i osećala i grčka „Hrišćanska Heterija“. Mučenički i viteški oci naši seljaci časno učiniše sve što mogoše, pa se u večni pokoj preseliše. Potomci njihovi stesniše srce i suziše plan. Mesto opšteg Balkanskog bratstva oni se ograničiše na plemena i pokrajine. I ogradiše svoje državne baštine jakim ogradama, pa se kroz ograde počeše svađati, dok od svađe ne pređoše na krvavu tuču. I Kain likovaše, gledajući kako se njegovo delo ponavlja. I stranci likovahu, i obraćahu krv Balkanske braće sebi u zlato. To je istorija Balkana za sto i nekoliko godina.
Ali Balkanska braća počinju se u naše vreme trezniti i vraćati mislima i osećajima i planovima svojih otaca, seljačkih ustanika.
Zato mi i pozdravljamo radosno svu pravoslavnu braću na Balkanu sa: Hristos se rodi! Neka je blagosloveno Bratstvo svih Balkanskih bratstava.
Mir zemlji Balkanskoj, i dobra volja među Balkancima!

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *