MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
278. Pismo
Nerotkinji: O deci
 
Gorko se žališ što poroda nemaš. Žališ se na muža svoga, nalazeći uzrok u njemu. Pa se čak usuđuješ žaliti se i na samog Tvorca svoga. Nemoj grešiti dušu svoju no pokori se volji Božijoj. Jer je Bog prvouzročnik dece, a bračni drugovi su samo kanali kroz koje se javljaju deca u svet po promislu Božijem i po Njegovoj blagoj volji. U Knjizi života zapisan je ovakav slučaj: Rahila, žena Jakovljeva, ne imade poroda. Pa u ogorčenju svome ukori Rahila svoga muža Jakova i reče mu: daj mi djece ili ću umrijeti. Začudi se Jakov takvoj nerazumnosti žene svoje, i Jakov se rasrdi na Rahilu i reče: zar sam ja a ne Bog koji ti ne da poroda! Biva, da Tvorac ponekad ne daje poroda ni najpravednijim supruzima, kao što je bio slučaj sa Avramom i Sarom, ili sa pravednim Joakimom i Anom. Ali biva, da On ne daje poroda zbog grešnosti jedne ili druge bračne strane. Na primer: slučaj sa Mihalom ženom Davidovom. Mlada žena Davidova Mihala, kći cara Saula, gledaše jednom s prozora i vide svoga muža kako u verskom oduševljenju skače i igra oko kovčega zaveta, pa podrugnu mu se u srcu svojem. To njeno ruganje u srcu niko u svetu nije video ni čuo osim Svevidećeg. Zbog toga kazni Svevideći Mihalu ženu Davidovu i Mihala kći Saulova ne imade poroda do smrti svoje.
Ispitaj, dakle, i ti srce svoje, i srce muža svoga, i vidite oboje, da li niste što zgrešili Gospodu. Ako li ne nađete nikakve krivice kod sebe, onda je nesumnjivo volja Božija, da nemate od srca poroda, kako bi prigrlili tuđu siročad kao svoju decu, što je veliko delo pred Gospodom. Još je živa među nama jedna znatna gospođa, koja nema svoje dece, ali koja je od početka rata okupljala siročad bez oca i majke, stotine i stotine njih, pa ih negovala i školovala kao svoju rođenu decu. Ona ponekad hoće da ispovedi i kaže: u životu svome ja nikad ništa nisam tako volela kao decu. Još kao devojčica želela sam da se što pre udam samo da bih imala dece, i to što više, što više. Međutim, to mi nije dato. Dva puta sam se udavala, no svoje dece nisam imala. Ali Bog mi je stostruko ispunio moju želju za decom. Darovao mi je do sada oko hiljadu dece. I sad u starosti ja se neizmerno radujem što mi Tvorac nije dao dece od utrobe moje. Jer da sam imala recimo dvoje, troje pa i desetoro svoje dece ja bih se oko njih zabavila celoga veka, te bih izgubila zadovoljstvo i sreću, da hiljadu tuđe dece nazovem svojom. Bogu milom neka je za to hvala!
Moli se Bogu i ti, čisto i usrdno, kao što su se molili Joakim i Ana. Neiskazano je milostiv i može ti dati poroda. Ali ako ti i ne da, ne srdi se. Pokloni tada svoju ljubav deci umrlih majki, i bićeš nazvana majkom a ne nerotkinjom u carstvu večne pravde i krasote.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *