MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
275. Pismo
Bratstvu „Sv. Petke:“ O izvoru sa dve vode
 
Izvor sa dve vode jeste čovek. Jednom vodom oživljuje, drugom umrtvljuje. Jednom pere, drugom prlja. Obe vode teku iz istih usta. To jest: čovek može ustima da hvali vrlinu a može da je grdi; može da slavi Boga a može da Ga huli; može da podigne palog a može da obori uspravljenog; može da obodri a može da raslabi; može da povede a može da zavede. U knjizi mudroga sina Sirahova stoji napisano: Ako duneš na iskru, ona se razgori; pljuneš li na nju, ona se ugasi; oboje izlazi iz usta tvojih (Sirah 28, 14). Marija, sestra Mojsejeva, pevala je ustima hvalu Bogu kad izbavi narod svoj i potopi gonitelja Faraona govoreći: pjevajte Gospodu jer se slavno proslavi! Ta ista Marija posle je roptala protiv svoga brata Mojseja. I za to bi kažnjena od Boga, te postade gubava. Vidite li, kako iz jednih usta izlazi i dobro i zlo?
Zato hrišćanine, budi dosledan u dobru. I kad vidiš pravednika, ne gasi pljuvanjem pravdu njegovu, nego duvaj i razduvaj božansku iskru u njemu, da bude što svetlija.
I kad vidiš, da se grešnik kaje za grehe svoje, ne spominji grehe njegove za koje se kaje; i ono što on odbacuje sa sebe – dronje grehovne – ne bacaj ponovo na nj.
Jer će se greh njegov svaliti na tebe, i bićeš suđen kao da si ga ti učinio a ne on.
Ne prljaj onoga koji se počeo prati, nego mu pomozi da se opere. Ne plaši onoga ko se uputio na put vrline, nego ga obodri.
Jer prema onome što bude izlazilo iz usta tvojih u ovome svetu bićeš suđen na Strašnome Sudu Božijem.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.