MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
272. Pismo
Trgovcu stoke: O zadržavanju
 
Pričaš o čudnom događaju iz svog života, koji te je zadržao da se ne utopiš u reci. Putovao si kočijama sa dva svoja rođaka na stočni vašar. Skela je prevozila svakoga sata. I vi ste žurili da ne izgubite skelu u taj i taj sat. No najednom sretnete automobil, koji je jurio velikom brzinom. Vi hitro zategnete uzde i trgnete konje u desno, ali automobil udari u jedan točak vaših kola i slomi ga. Ljutito ste vikali za šoferom i obasipali ga grdnjama i kletvama. Gnevni i očajni što ćete propustiti skelu u određeni sat vi se date na opravljanje točka. Mučili ste se dugo i dugo dok ste slomljeni točak nekako privezali i osposobili za kotrljanje. No kad ste stigli reci, imali ste šta i videti. Nesreća! Skela, prepunjena ljudima, kolima i stokom – potonula. Samo je isplivalo na obalu nešto stoke i nekoliko ljudi. Sve ostalo otišlo pod vodu. Tada vi uzdignete blagodarnost Bogu i počnete od srca blagosiljati onoga šofera, što vam je slomio točak i time prouzrokovao vaše zakašnjenje.
Tako to biva posvednevno sa ljudima. Ljute se ljudi na događaje što ih zadržavaju od njihovih planova, ali malo docnije uviđaju, da je to zadržavanje bilo po tajanstvenom promislu Božijem na njihovu korist. Čitaj šta je napisano o apostolu Pavlu i Timoteju: došavši do Mizije pokušavahu da idu u Vitiniju, ali im Duh ne dopusti (Dap. 16, 7). I to bi na dobro.
Slučaj koji ti se dogodio naučio te je, da se nikad više ne ljutiš na zadržavanje, kad ovo nije u tvojoj vlasti. I više puta docnije iskusio si, da su takva zadržavanja uvek bila na neko tvoje dobro. Neka bi se od tebe naučili mnogi samovoljni, koji bi hteli, da sve u ovom svetu biva po njihovoj volji. A tebi mir i zdravlje od Gospoda.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.