MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
271. Pismo
Gimnazistu P. u Zaječaru: O viđenju Hrista
 
Neprestano želiš, da vidiš Hrista Gospoda. Zaista, od te želje nema pohvalnije. No teško je videti cara dok se ne uđe u dvor carev, a u dvor carev pušta se onaj ko je pristojno odeven. O duhovnom odevanju pak govori mudri apostol Pavle zapovedajući: obucite se kao izabranici Božiji, sveti i ljubljeni, u milosrđe, dobrotu, smirenoumlje, poniznost, krotost i trpljenje… a povrh svega toga obucite se u ljubav, koja je sveza savršenstva (Kol. 3, 12. 14). Samo tako obučeni možemo se nadati da ćemo biti pušteni u dvor Cara nebesnoga i videti lice Njegovo, kada tome dođe vreme. Naš zemaljski vek nije vek viđenja no spremanje za viđenje. Kao što se devojka sprema za venčanje sa ženikom svojim tako duša svakoga hrišćanina treba da se spremi za sastanak sa Gospodom Isusom Hristom.
No bilo je i ima mnogo hrišćana, kojima je dano od Boga, da još i u ovome veku sagledaju na trenut lice Hristovo. Takvo viđenje su imali sveti mučenici kad su za veru stradali. Takvo viđenje daje se i sada nekim ljudima od vere pri kakvom velikom stradanju. Jer Hristos najobičnije se javlja onima koji sa verom u Njega stradaju. Gončarov je bio veliki ruski književnik, no uz to i veliki Hristoljubac i bogomoljac. Pa kad je Gončarov ležao na samrtnoj postelji, poseti ga neki njegov prijatelj i poče ga tešiti govoreći mu kako će ozdraviti i neće umreti. Na to mu odgovori Gončarov: -Ne, ne, ja ću umreti. Prošle noći ja sam video Hrista… I On me je prostio!“ (Gončarov je umro 1891 god.).
A ti ako ne možeš videti Gospoda svoga, potrudi se da Ga osetiš u srcu svome. Osećanje Hrista u sebi važnije je od viđenja u ovome životu. Očisti srce svoje, i Gospod će ući u dvor srca tvoga, i ti ćeš u svoje vreme ući u Njegove dvore nebeske. Mir ti od Hrista i blagoslov.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.