MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
270. Pismo
Jednom prostom. čoveku: O ispovedanju vere
 
Sedeo si u vozu i ćutao. Pored tebe sedela su neka gospoda i vodila razgovor o velikim ljudima. Jedan od njih nabrajao je imena velikih ljudi, koje on poštuje, pa je među ostalima pomenuo i ime Isusa Hrista. Drugi je rekao, da on ne smatra Hrista velikim čovekom. Treći ovako, četvrti onako. I nastala je prepirka oko Gospoda našeg, po proročanstvu svetoga Simeona Bogoprimca, da će On biti znak protiv koga će se govoriti. Tada se ona gospoda obrate tebi i upitaju, da li ti smatraš Hrista velikim čovekom?
– Ne, odgovorio si ti. Hristos nije za sravnjivanje. Hristos nije veliki čovek. On je Bog. Na te tvoje reči oni su se svi zasmejali i počeli se rugati tvome ubeđenju o Sinu Božijem. Maločas podeljeni među sobom oni su se ujedanput svi složili protiv tebe i Hrista tvojega, kao ono što se Pilat i Irod izmiriše kada htedoše Hrista osuditi. I tako si ti pod šibom od poruga i podsmeha putovao do svoga mesta. Blago tvojoj duši! Tako su trpeli poruge za Hrista najbolji od najboljih, mučenici i bogougodnici. Kesarije, brat Vasilija Velikog, smatran je za uglednog filosofa. Pa car Julijan, prokleti odstupnik od vere, htede pridobiti Kesarija na svoju stranu protiv hrišćana. Dozove ga u svoj dvor i počne savetovati, da napusti Hrišćanstvo i vrati se paganstvu. Posle duge prepirke najzad izjavi Kesarije caru odlučno: „Hrišćanin sam, i ostajem hrišćanin“.
Tu nedavno pričao mi je jedan mladi Crnogorac: Bio sam, veli, u vojsci i nisam se stideo svoje vere. No zato sam pretrpeo mnoge gorčine. Postroji kaplar našu desetinu pa vikne meni: Ivane, ko je tvoj Bog? A ja odmah odgovorim: moj Bog je Svevišnji na nebesi. A on meni šamar po jednom obrazu. -Ja sam, veli kaplar, tvoj Bog! – Ne, nisi, odgovorim ja, ti si moj kaplar a moj Bog je na nebesi. Opet šamar po drugom obrazu. A mene ne boli, nego mi se srce širi od neke miline što nešto malo muke i ja podnosim za Gospoda i Tvorca svoga.
– Blago tebi, Ivane, reknem mu ja, što si ismevan i šamaran Boga radi.
A sad i tebi i Ivanu kažem: Radujte se i veselite se, jer je velika vaša plata na nebesima.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *