MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
268. Pismo
Kafedžiji Đ. u Mostaru
 
Prijatelj tvoj najprisniji čuo o tebi zlo i poverovao. Sva tvoja pravdanja i dokazivanja nevinosti ne pomažu ništa. Ako ćutiš, on kaže: ćutanje je znak priznanja. Ako li se braniš, on ne veruje tebi nego veruje ovome i onome. Šta da radiš, pitaš?
Reci svome prijatelju prostu istinu; ne kuni se, ne nameštaj reči naročito kako bi on poverovao, no samo reci prostu istinu i – ćuti. U srcu pak moli se Gospodu, da bi mu on otvorio razum kako bi poverovao tvojim rečima. Možeš još ponoviti prijatelju svome reči patrijarha Fotija: „Moja odbrana ne nalazi se u ovome svetu!“ Kad su papini izaslanici u Carigradu sudili velikom patrijarhu Fotiju, upitaše ovoga:
– Šta imaš da kažeš u svoju odbranu?
– Moja odbrana, odgovori Fotije, ne nalazi se u ovome svetu.
Seti se kako je Gospod Isus ćutao na sudu pred Jevrejima i Pilatom. Kad mu reče poglavar sveštenički:
zar ništa ne odgovaraš što ovi na tebe svjedoče, šta odgovori Isus? Ništa. Isus ćutaše.
I opet seti Ga se pred Pilatom:
Pilat: čuješ li šta na tebe svjedoče?
Isus ne odgovori mu ni na jednu riječ. Jer je Gospod znao, da je Njegova odbrana u onome svetu, i da će Ga najskoriji događaji opravdati.
I tebe će opravdati događaji. Dogodio se slučaj nedavno, da je jedan muž, koji je imao da plati neku krupnu menicu, udario svoju ženu zbog toga što ju nije zastao doma u podne kad je došao na obed. Žena je ćutala i na svu pogrdnu viku, pa čak i na tuču, nije mu ništa odgovorila, ni reči. Sutradan muž je dobio izveštaj, da mu je produžen rok menici, zbog koje je svaki čas očekivao da bude uhapšen. Muž se jako obraduje. No radost njegova pretvori se u stid kad je doznao, da je njegova žena išla i molila za njega, svoga muža, i uredila menicu sa poveriocima. Zbog toga je i odocnila za obed. Gorko se pokaje muž, što je grdio i tukao svoju plemenitu ženu. I sve se čudio, kako je ona sve ćutala, i sve strpljivo podnela.
Svevišnji je uvek zaštitnik nevinosti. On će i tebe opravdati pred nepoverljivim prijateljem nekim događajem. Dogodiće se nešto od Boga, po čemu će tvoj prijatelj poznati da si ti prav.
Bog ti na pomoć.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.