MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
267. Pismo
Predsedniku Pavlu N.: O materijalistima
 
Opet i opet ti polažeš sebi račun o svojoj veri, i nalaziš da tvoja vera u zagrobni život nije jaka. Ako nije jaka, ti je ojačaj, dok ti ona ne postane najveća izvesnost, za koju Hristos umre i vaskrse. Što mlađi i luđi to nam ovaj svet sve stvarniji izgleda, a što stariji i iskusniji to nam se svet čini sve nepostojaniji i nestvarniji. Preživeti što više razočarenja u ovom svetu pre se može nazvati srećom nego nesrećom, jer to privodi čoveka bliže istini o ovome prolaznome svetu. Zreo i iskusan čovek gleda ovaj vidljivi svet slično apostolu Pavlu kao u ogledalu, u zagonetki (1 Kor. 13, 12). On je u istini ogledalo i zagonetka jednog neprolaznog i stvarnog sveta. U njemu se ogleda onaj stvarni večni svet u slikama kao u zagonetkama. Međutim, materijalisti posmatraju ovaj svet, slično nezrelom i neiskusnom čoveku, kao samu i jedinu stvarnost. Zato oni ne primaju dogmu o onom drugom stvarnom svetu i životu. Iako ih ovaj svet ugoni na laž na svakom koraku, oni uporno ostaju ubeđeni u njegovu stvarnost. Tako oni gube oba sveta: ovaj, jer ga drže za ono što nije, i onaj, jer ga odriču. Rečju: oni u stvari odriču oba sveta i oba života: ovaj – krivim shvatanjem, i onaj odricanjem. Vaistinu, samo se onaj čovek može nazvati živim, koji veruje u onaj večni i stvarni život. Ko pak veruje samo u ovaj život – u ovu zagonetku života – ne veruje ni u jedan život nego u večnu smrt, i liči na osuđenika, koji čeka svakog časa pucanj i – smrt. O, da znaš, kako Crkva Božija ima istinske dokaze o onome svetu i životu! O, da znaš koliko se svetih duša javilo iz onoga sveta, da nam potvrde slatku i spasonosnu stvarnost onoga sveta i života! Dobro je rekao neko:
„kad ne bi bilo onoga sveta, onda bi ludo bilo govoriti o razlici između pravde i nepravde, ludo – očekivati nagradu za dobro i kaznu za zlo, i uopšte ludo – smatrati se živim“.
No uzdignimo se do vere mudroga Pavla koji se kroz javljanje Hrista iz onoga sveta uverio o postojanju onoga sveta. Držimo se čvrsto njegove vere, da će ovo raspadljivo obući se u neraspadljivo i ovo smrtno u besmrtno. I uskliknimo zajedno s njim: Bogu hvala što nam dade pobedu (nad smrću) kroz Gospoda Isusa Hrista (1 Kor. 15, 53).

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *