MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
265. Pismo
Pravoslavnom Slovencu u Celju: O svetoj Crkvi u Rusiji
 
Meni je mila Vaša vera, da će gonjenje Crkve Božije u bratskoj Rusiji uskoro prestati. Mene osobito raduje, što Vi nepokolebljivo verujete u pobedu istine i dobra. Kad Vam je neko rekao, da se Hrišćanstvo može za navek pogrepsti kao i negdašnja misirska vera, Vi ste hrabro i pametno odgovorili:
– Kad se laž pogrebe, ne ustaje više. Ali kad se istina pogrebe, ona vaskrsava.
Sasvim je tako. Istina je i u grobu živa, i u okovima slobodna, i u tamnici svetla, i u blatu čista. Ono što čine danas gonitelji vere Hristove u svetoj Rusiji, činili su pre njih svi ljudi bezbožnici i protivnici Hristovi. Pa su sebe pogrebali u večnu smrt a Istini su dali priliku da opet i opet vaskrsne. Čak nijedna od onih mera, koje gonitelji Hrista u Rusiji sada upotrebljuju nije nova ni Crkvi Božijoj nepoznata. Sve staro kao prahu grobovima faraonskim i sve ništavno kao srditost Neronova. Zapisano je, kako je rimski ćesar Maksimin gonio hrišćane istim onim načinima kojim i moskovski bezbožnici gone danas našu braću Ruse. Tako je Maksimin bio izdao ovakve naredbe protiv hrišćana:
1) da se u školama govore deci najgore hule i pogrde protiv Hrista i Njegove vere;
2) da se šire pisane laži protiv Hrišćanstva. Naročito je širena jedna knjiga, puna samih laži i izmišljotina, pod imenom Dela Pilatova. Ta knjiga je razdavana svuda omladini kao neka državna čitanka protiv Hrista i hrišćana;
3) da razvratne žene klevetaju na hrišćane a glumci da se glume nad Hristovom crkvom, i
4) da se hrišćani more glađu na taj način, što će se sve jestive stvari na pijacama prskati svako jutro poganom krvlju od idolskih žrtava, kojih su se hrišćani gnušali kao najveće gnusobe.
Čuli ste šta su bezbožnici u Rusiji sve preduzimali protiv Hristove vere? Kao da im je prokleti car Maksimin ostavio testament! Sve istovetno, izuzev prskanja krvlju od idolskih žrtava, pošto bezbožiici moskovski nemaju drugih idola osim samih sebe. No da more glađu sve one koji ne misle kao oni, to je poznato.
Pa gde je sad „slava“ cara Maksimina? A Hristova vera raširila se po vascelom svetu. Gde je rimsko carstvo, osim na hartiji? A carstvo Hristovo propoveda se i širi i po onoj polovini zemaljske kugle, za koju Rim nije sanjao ni da postoji.
Radujte se Gospodom i Njegovim pobedama!

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *