MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
264. Pismo
Sudiji M. D.: O retkom pronalasku
 
Pišete, kako niste verovali da ima dobrih ljudi dok niste došli službom u selo Jasenovo. U tom selu susreli ste se sa jednom grupom ljudi, koje nazivaju bogomoljcima. Celo je selo pravoslavno. Samo je razlika između tih bogomoljaca i ostalih seljana u tome, što bogomoljci baš žive po propisima vere pravoslavne, dok se oni ostali nazivaju pravoslavnim i žive više kao neznabošci. Oni žive u miru sa svakim, ovi se parniče i sude. Oni u Crkvu, a ovi u mehanu. Oni razgovaraju o Bogu i o duši, ovi o politici i parnicama. Oni drže post, ovi ne razlikuju dan od dana ni jelo od jela. Oni svetkuju praznike i hode na molitve, ovi u lov i na partijske zborove. Oni neće da se zakunu ni za pravdu, ovi gotovi na krivu kletvu kao oroz na pušci, oni govore: treba živeti po Božijem zakonu, a ovi: treba živeti kako i ostali svet (pokvareni) živi! Ovi drugi za Vas nisu bili nikakvo iznenađenje, ali veliko iznenađenje bili su za Vas oni prvi. Zbog ovih Vi nazivate selo Jasenovo – Božije selo. Pa uzdišući Vi pitate: zar ne bi ceo naš narod, po svima selima i gradovima, mogao postati kao ono Božije selo Jasenovo? Dabome da bi. To i jeste smisao i cilj svih napora Crkve. To i jeste svrha Hrišćanstva. Takvi su bili svi hrišćani u prvim vremenima, izuzev jeretika. Tertulijan, advokat Kartagenski iz 2. veka, svedoči, da u njegovo vreme nijedan hrišćanin u Africi nije izvođen na sud za nešto drugo osim samo zato što je hrišćanin.
Zašto su hrišćani u ono vreme bili svi pravi hrišćani, a u naše nisu? Zato što su oni hrišćani držali zakon Božiji iznad svih zakona ljudskih. Za prvu i osnovnu dužnost čovekovu oni su smatrali: poznati i ispuniti zakon Božiji. Jer se ni zakoni ljudski ne mogu ispuniti dok se ne ispuni zakon Božiji. Bogomoljci sela Jasenovo najbolji su građani samo zato što su najbolji izvršioci zakona Božijeg.
Zbog toga smatrajte za dužnost prema narodu i državi i Crkvi Božijoj, da gde sednete i stanete pričate o čudnom selu Jasenovu.
I Bog će Vas blagosloviti.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.