MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
263. Pismo
Pčelaru M. A.: O pouci od pčela
 
Celog života Vi ste se bavili jednim plemenitim poslom – pčelarstvom. I sad iznosite neko svoje naročito iskustvo o pčelama. Posmatrali ste i uverili ste se, da pčele strašno napadaju ljude zlomislitelje i razvratnike. Retko će pčela napasti dete i devojku ili uopšte čista i nezlobna čoveka – upravo nikad osim kad ih takva lica, nešto diraju. Dakle, na nečiste vrše pčele napad, a prema čistima drže se u odbrani. Jednom su Vas pčele spasle od razbojnika. Pisali Vam razbojnici za pare. Vi niste dali. Oni se uvuku u Vaše dvorište, no pčele ih tako napadnu i izujedaju, da nisu umeli da nađu kapiju.
U Svetom Pismu Božijem govori se o lenivcu: idi k mravu, lenivče, gledaj puteve njegove i omudraj (Priče, 6,6). I pčeli se može uputiti čovek, lenih ruku ili lene pameti, da se nauči vrednoći i umerenosti i poretku i predviđanju. I još nečem velikom, vrlo velikom, što se retko viđa u prirodi u tolikoj meri. To veliko jeste požrtvovanje. Za narod svoje košnice, svaka je pčela u svakom trenutku gotova položiti život svoj. A najveće zajedničko požrtvovanje pokazuju pčele u rojenju. Jedan veliki belgijski pisac napisao je celu knjigu o životu pčela, pa u toj knjizi kaže o rojenju pčela ovo: „rojenje, to nije obično preselenje pčela no žrtva, smislena žrtva, koju prinosi sadašnje pokolenje za buduće pokolenje, koje za njim dolazi“. Dalje, govori on: „to nije instinkt, nije čak ni zakon prirodni. Tiče li se stvar pčela ili ljudi, mi obično nazivamo zakonom ono što sami nismo razumeli“. Nego šta je onda? Osećaj ljubavi i brige za mlade pčele, za novo pokolenje pčela. Zbog toga osećaja stare se pčele roje, to jest, ostavljaju svoj dom gde su se izlegle, pun i prepun meda, i odlaze u svet neznano kud, neznano gde će pasti na prvi konak. Pomisli, šta bi činili i najveći rodoljubi, kad bi im se reklo: radi mlađeg pokolenja izlazite iz svoje otadžbine, ostavite svoje ognjište i domove svoje i imovinu svoju, pa idite u svet! Da li bi se našao jedan veliki roj ljudi među njima, koji bi bez gunđanja sledovao primeru pčela?
I još mnogo drugo priča taj književnik o pčelama, sve čudnije od čudnijeg. On kaže, na primer, da pčele vode razgovore među sobom, drže svoje zborove, pevaju svoje pesme, vesele ili tužne, imaju svoje ubojne poklike, odaju bezbrojne sitne tonove, pune smisla, čujne i nečujne za nas (Meterlink: Život pčela). A vama je znano da među pčelama nema bezbožnika. Naprotiv, neki su pomoću pčela saznali za Stvoritelja i Bo-ga svoga i za Njegov prečudii promisao o svima tvarima.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.